Baka rågbröd utan färdig surdegsgrund

Det här rågbrödsreceptet hittade jag i finska Iltalehti . Jag bakade senast 15 år sedan så när till och med jag vaknar till liv så måste receptet vara något alldeles speciellt.

Vilket det också är. Istället för ärvd eller köpt surbrödskultur kan du baka rågbröd med hjälp av två skivor knäckebröd eller en skiva rågbröd! Du tar tillvara på det färdiga brödets surdegskultur helt enkelt.

RÅGBRÖD

Del 1

2 st knäckebröd eller 1 skiva rågbröd

7 dl vatten

5 dl rågmjöl

Del 2

1 msk salt

6-7 dl rågmjöl

1. Dela knäckebrödet eller rågbrödet i små bitar . Lägg bitarna i en skål tillsammans med vattnet och rågmjölet. Låta skålen stå i rumstemperatur täckt med en duk under ett dygn.

2. Blanda i saltet och resten av rågmjölet. Häll degen i en bakform. Täck med en duk och låt degen stå i en varm plats ca 4 timmar.

3. Grädda brödet i 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 1 och halv timme. Låt brödet svalna under duk innan du skär den i skivor.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *