Vaska tårtbitar á la Löwengrip

Vaska tårtbitar á la Löwengrip

Resultatet av när man har en god ekonomi och svårt att bestämma sig. Det är en (o)vana som jag har haft i tio år, att inte behöva välja.

Isabella Löwengrip

Bild från Isabella Löwengrip blogg

Förvånar mig inte ett dugg att det är just tårtbitar Isabella vaskar.

Jag håller hårt på att få in livets alla tårtbitar i vardagen och har inställningen att jag gör så gott jag kan. Jag håller tummarna att resten av årets elva månader kan få se ut som januari.

Hon löser tårtbitsproblemet genom vaskning helt enkelt!

Vaskarna behöver lägga till tårtbitar i sin SMS tjänst. Och tårtor. Vem vill inte vaska en princesstårta liksom?

Kommer ni ihåg sommaren 2010? Aftonbladet intervjuar och rapporterar:

Att vaska champagne har blivit sommarens stora samtalsämne.

Men händer det verkligen på riktigt?

Aftonbladet har undersökt hur utbrett fenomenet egentligen är.

Sedan myndigheterna i Båstad och på Gotland förbjudit champagnesprut har det rika festfolket upfunnit ett nytt sätt att sätta sprätt på pengarna: vaskning. Alltså att beställa in champagne och be personalen hälla ut det i vasken, bara för att visa att man har råd.

Sedan Aftonbladet skrev om vaskning i Båstad tidigare i sommar har ämnet rört upp känslor och skapat debatt. Bland annat har Kristdemokraternas ungdomsförbund skyllt fenomentet på Socialdemokraterna för att de ”avskaffat normerna och skammen.”

Men även om många har hört talas om vaskning är det desto färre som sett det i verkligheten. Är det bara en myt, eller förekommer det på riktigt? Aftonbladets Josefine Hökerberg har pratat med folk på några av de häftigaste klubbarna i landet för att reda sanningen om hur mycket det egentligen vaskas.

Här är frågorna vi ställde:

1. Har du sett någon vaska – eller har någon i er personal blivit tillfrågad att vaska åt en gäst?

2. Var kommer företeelsen i från?

Stefan Karadynovski, barchef för Sturecompagniet och V, Stureplansgruppen i Stockholm:

1. – Nej, det händer inte här i stan, kanske i Visby eller Båstad, men jag har inte hört att det har hänt där nere heller. Folk har börjat beställa in dyrare champagne i stället för att spruta.

2. – Jag tror att skämtet uppstod på en internetsajt där man kan betala in pengar via sms –”I stället för att hälla ut din champagne, vaska ett sms”, står det. Många garvar åt sajten och jag kan tänka mig att det är den som väckt trenden. Det finns alltid folk som måste göra det för sakens skull. I St Tropez har det förekommit att rika pakistanier köper 200 flaskor champagne och sprutar på folk eller häller ut det i poolen.

Robert Hållstrand, ägare av nattklubben Rose, Village och Story hotel i Stockholm och Karma i Visby:

1. – Jag har hört av personalen att en eller flera gäster gjort det vid något tillfälle. Men det var gäster av internationell karaktär. Bland svenskar tror jag mest att det är skämt. Folk med lite klass, kvalitet och känsla häller inte ut champagne. Jag tycker att det är en konstig företeelse. Jag förstår inte varför man gör det? Hoppas att ni hittar någon vaskare som kan svara på det.

2. – Det kommer från London tror jag. Jag har hört historier om folk där som köpt tio flaskor champagne och bett bartendern att hälla ut dem.

Erik Sandberg, bartender på Burmeister, Visby:

1.– Jag är en av de suckers som har fått vaska. Det är det värsta jag har varit med om, jag har aldrig skämts så mycket i mitt liv, men vad gör man inte för dricksen. Vi får ungefär en seriös vaskningsförfrågan per kväll.

Hur går det till?

– En gång var det en riktig pajas som kom fram och beställde fyra magnumflaskor skumpa, sen sa han – ”Jag vill att du vaskar två”.

Då sa jag att nej, det tänker jag inte göra eftersom någonstans i Frankrike finns en gubbe som går och vrider på det här.

Men han sa att hantverket inte spelade någon roll – ”Det är mina pengar och jag gör vad jag vill med dem”, sa han.

Sen gav han mig ett glas och sina polare ett glas, skålade och bad mig hälla ut två av magnumflaskorna i diskhon.

När jag hällde ut champagnen stod de tysta och såg nöjda ut.

2.– Folk som har för mycket av de goda men samtidigt kan det vara vanliga Svenssons. Det handlar om att inför väldigt många visa att du kan fjutta eld på 3000 kronor utan att blinka.

Fredrik Strebel, nattklubbschef på Pepes Bodega i Båstad:

1.– För fyra år sedan var det någon som gjorde det hos oss, vaskade två flaskor champagne, men nu är det bara media som haussat upp det. Det existerar inte i dag men tack vare media vaskar gästerna hos oss allt annat än champagne just nu (skratt). Folk köper två öl och vaskar en på skoj för att driva med kompisen.

2. – Ingen aning.

Ubbe Wallin, vd Gutekällaren i Visby:

1.– Nej, kanske någon som frågat på skoj någon gång men inte på riktigt. Vaskning är en myt som inte existerar. Jag har aldrig sett det, bara läst om det i tidningarna.

2. – St tropez, tror jag. Det finns något som heter vaskning där nere när man beställer in två flaskor champagne och lägger den ena på marken för att rinna ut.

Slangopedia förklarar:

Vaska

Uttrycket härstammar troligtvis från Stureplan i Stockholm där många celebra personer och annat välbärgat folk gärna roar sig. Företeelsen har förmodligen sin grund i det förbud mot champagnesprut som infördes på många krogar i takt med att bratsen hämninglöst sprutade ner inredning och andra gäster för att manifestera hur mycket kontanta medel de hade att röra sig med.

Vaskningen fyller två funktioner. För det första löste det problematiken med champagne som sprutades inne på krogen. För det andra var det ett ännu onödigare sätt att slösa pengar på för bratsen då champagnesprutning faktiskt kräver viss insats med riktande av flaska etc. Vaskningen kräver ingen annan insats än en verbal.

Vaskning sker på följande vis:
(Brat) – Tja, eh, en flarra Dompa är du gullig
(Värdinna) – Givetvis
*Värdinnan bär fram den till bordet.
(Brat) – Vet du vad stumpan, vaska den!
*Värdinnan häller ut champagnen i slasken bakom bardisken.
(Brat) – Joråsåattee, 1500 spänn rakt av sådär bara.
*Bratten ger en karda med fem till sina brat-vänner.

Vaskning sker numera inte bara på Stureplan, även andra orter och andra lokaler än krogen kan vara föremål för ”Vaskare”

– Tja en Kebabtallrik, jag vill ha den vaskad

– Johan tar du med dig en Spendrups åt mig, eller förresten du kan vaska den ute i köket.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *