Valborg

Idag är det dags igen att fira Valborg för 1148nde  gången. Tyskar, finländare och svenskar (och några få till) firar att det är 1148 år sedan som man flyttade Walpurgis stoft till en bättre plats. Hon dog redan 779 men några år senare den 30. april flyttades hon och begravdes på nytt 1.maj. Hon var en engelsk prinsessa som kallades till Tyskland för att kristna tyskarna. Därefter blev hon abbedissa i ett kloster.

Valborg är skyddshelgon för dem som är smittade av rabies. Kan vara bra att veta. En vet inte vem som kommer och biter en i baken. Häxorna är tydligen ute och härjar även vid Valborg . De skräms inte så lätt även fast vi tänder stora brasor lite överallt. Eldandet mot häxor och andra onda väsen är helt påhittad för att kunna skapa en kult till Valborgs ära . Hon blev ju ett skyddshelgon 870 och då gick det fortfarande inte att hjärtrösta och laika .Så man tände brasor och hittade på storys till hennes ära istället.

Idag är Valborgsfirande begränsad till en kväll och en natt i princip.Ju yngre desto senare på natten blir det utom för de riktigt unga och talanglösa som dricker alldeles för mycket för deras eget bästa. De slocknar nog tidigt. Hoppas att alla unga hittar hem oskadade ikväll! Och även alla gamlingar med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Top

ASTERIXIA är Stephen Fry-säker tack vare caching av WP Super Cache