Killar på Stockholms innerstadsskola fick poäng för att hänga ut tjejer

Annons

Killar på Stockholms innerstadsskola fick poäng för att hänga ut tjejer. Rektorn kände till händelsen i två år men först efter anmälan till Skolinspektionen polisanmäldes hela situationen.

Franska Skolan är en av få skolor i Sverige som har både förskoleklasser, grundskola och gymnasium. Skolan har idag ca 950 elever och 130 anställda. Fritidsverksamhet bedrivs för barn i klass 1-4. Franska Skolan grundades 1862. Den drivs som stiftelse utan vinstintresse.

 

Bild DCase.se

Gymnasietjejer från Franska skolan blottades på sexkontot ”Franskasfinest” efter att killar på skolan startat en poängtävling. Varje dokumenterad sexuell handling gav poäng, det slutade med att en sexvideo publicerades.
– När det gick för långt gick det verkligen för långt, säger en av killarna som drev kontot.

Det var under läsåret 2015/2016 på Franska gymnasiet som kontot med namnet ”Franskasfinest” startades av ett tiotal killar i ettan. Det hela började som en tävling bland killarna om ”vem som kunde strula med flest tjejer”. Det skapades en poängtävling där beroende på vad man gjorde så fick man en viss poäng.
– Jag vet att i början så kollade vi efter varje helg. Hade du kysst en tjej då var det en poäng. Om man hade haft sex med någon då var det fyra poäng och så vidare, säger en av killarna vi varit i kontakt med.

Skolans rektor har nu gått ut med ett brev till alla föräldrar där han informerar om att då det har uppkommit  nya uppgifter så väljer han nu att göra en polisanmälan.

Pojkarna har enligt uppgift inte alls bett om ursäkt direkt till de drabbade flickorna utan ursäkten framfördes till rektorn och till klassen allmänt. Vissa av pojkarna har vägrat att be om ursäkt.

Sexvideo fanns på kontot

För två år sedan kom tjejer från skolan till rektorn och berättade att det förekom en sexvideo på kontot. Enligt honom kunde tjejerna inte visa upp något bevis på att videon existerade och det var anledningen till att han inte polisanmälde händelsen då. Han säger att han skulle ha agerat annorlunda om han inte visste att tjejen i videon gick på skolan. Däremot visste han att killen i sexvideon gick på Franska gymnasiet.
– Jag fick uppfattningen att det var elever på andra skolor som var involverade. Min uppfattning var att jag inte hade tillräckligt med bevis för att gå vidare med polisanmälan, säger han.

 

När den sextonåriga flickan går första året på Franska gymnasiet i Stockholm cirkulerar det rykten, som viskningar genom korridorerna. Ryktena handlar om ett konto där killar från skolan ska lägga upp bilder på tjejer. I början tar hon det inte på allvar. Det är först när en person kommer fram till henne och i förtroende berättar att hon finns på kontot som hon inser att ryktena stämmer.
– Jag tror inte jag förstod vad det innebar, utan var mer som ett levande frågetecken. Men sedan kände jag mig blottad, jag har alltid varit lite rädd för att hamna på nätet. Och jag tänkte ”vad har de laddat upp?”. Jag hoppades att det inte var så allvarligt och tänkte att det kanske inte var det.

Sen kom skammen och skuldkänslorna. Flickan kände att hon inte borde gått på den där festen, att hon inte skulle pratat eller hånglat med den där killen. Som om hon själv satt sig i den situationen. Så därför berättade hon inte för någon, utom hennes vänner som också hade kännedom om kontot, och så rektorn på skolan då. Men hon sa ingenting till sina föräldrar och de fick inte reda på vad som hänt deras dotter förens vårterminen 2018.

Källa: DCase.se och SchoolSoft. 

 

Inte första gången Franska skolans elever är i trubbel

Aftonbladet rapporterar fre 15 feb 2013

Grova sexlekar på elitskolan

Elever som tvingas slicka grädde från varandras kroppar och simulera sexställningar på scen.

Alla hjärtans dag på elitskolan innebär grova sexlekar – med skolledningens goda minne, enligt Aftonbladets källor.

– Nedanför scenen sitter en jury och bedömer dem som är med, säger en uppgiftslämnare.

Den anrika elitskolan Franska skolan ligger på en exklusiv adress mitt i centrala Stockholm. Lärartätheten är hög, liksom studieresultaten och de 300 eleverna erbjuds utbytesterminer i såväl Monaco som Frankrike.

På skolans hemsida står det att skolans uppgift är att ge eleverna “ett humanistiskt synsätt” och att “tron på och respekten för den enskilda människan” ska stå i centrum i skolans undervisning.

Bild från Aftonbladet

Tvingas klä av sig på scen

Men enligt källor till Aftonbladet är skolans värdegrund långt ifrån självklar på alla hjärtans dag. Sedan flera år tillbaka anordnar elevrådet traditionsenligt firande i skolans aula. Där tvingas utvalda elever upp på scen och uppmanas att klä av sig och simulera samlag med varandra, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Och i torsdags ska det ha varit dags igen för den så kallade “Sexkampen”.

– Sex par tvingades upp på scen och fick slicka grädde från varandras kroppar, dansa “lap dance”, framföra sexställningar och hångla, säger Kim, elev på skolan, till Aftonbladet.

Förstapris: sexleksaker

Nedanför scenen satt representanter från elevrådet och bedömde elevernas framträdanden. Ju mer vågat, desto högre poäng och vinnarna fick en “goodiebag” med sexleksaker från en närliggande sexbutik, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

– För två år sedan placerades en banan mellan en killes ben och en tjej fick “suga av den”. En del tycker bara att det är en kul grej, men andra blir verkligen kränkta. Många vågar inte säga nej, säger Kim.

Enligt Aftonbladets källor har “Sexkampen” pågått i flera år – med skolledningens goda minne. På en film på nätet från 2010 syns elever klä av sig och sitta gränsle över varandra i bara underkläder, flitigt påhejade av en fullsatt aula.

Bild från Aftonbladet

Rektorn: skolan har inte vetat

Men att skolan skulle ha haft insyn i vad som skett på alla hjärtans dag förnekas av  Franska Skolans (dåvarande) rektor.

– Har det gått till på det sätt som du beskriver är det oacceptabelt. Jag är alltid ytterst ansvarig, men någonstans måste vi även lita på våra elever. Jag har pratat med elevrådet och de har gett en annan bild. Vi ska nu samla elevrådet på måndag och gå igenom vad som har hänt, säger hon till Aftonbladet.

Enligt våra uppgifter var du på plats i torsdags. Stämmer det?

– Jag var på plats i cirka en kvart, i början. Då visades en film, som jag tyckte var trevlig. Men jag var inte med på själva uppträdandet. Andra år har biträdande rektor varit på plats.

Filmen är från 2010. Om andra från skolledningen varit på plats tidigare, borde inte du ha nåtts av information kring vad som hänt?

– Biträdande rektor har varit på plats tidigare, men inte hela tiden. Han har varit där till och från, i början och slutet. Jag kunde inte stanna under hela tiden i år på grund av andra möten. Det kanske jag borde ha gjort och jag tar så klart på mig det ansvaret.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *