myheritage

MyHeritage anmäld till Datainspektionen och Konsumentverket

SVT rapporterar på svt.se om Sveriges Konsumenters anmälan mot MyHeritage. 

Sveriges konsumenter anmäler ett av de största dna-testningföretagen, MyHeritage, till Datainspektionen och Konsumentverket. De menar att konsumenterna inte har en chans att förstå vad som står i användarvillkoren, eller en möjlighet att veta vad som händer med uppgifterna de skickar in.

På grund av det otydliga avtalet vet inte konsumenterna vilka andra företag som kan ta del av deras uppgifter, eller under vilka omständigheter, enligt Sveriges konsumenter.

– Problemet är att du som konsument inte vet vilka rättigheter du ger företaget, du vet inte vad du går med på. Vanliga konsumenter har inte en chans att förstå vad som står i avtalet, säger Maria Wiezell.

MyHeritage säger i sitt mailsvar till SVT att de bearbetar sina avtal så att de ska bli lättare att förstå och att de aldrig delar med sig av genetiska uppgifter till tredje part.

Men det tog faktiskt nästan ett år innan MyHeritage upptäckte att databasen med 92 miljoner inloggningsuppgifter fanns kopierade till en obehörig server. Jag skrev om det HÄR.

Det finns en webbsida som heter Have i been pwned där det går att se om din mailadress finns i en hackad databas. Det är en legit sida och jag använder den då och då när jag har blivit utsatt för attacker. Bilden ovan är därifrån och min mailadress med lösenord finns i sex olika hackade databaser. Jag bytte lösenord redan 2018 när jag skrev om MyHeritage dataläckage. 

Vad händer med mailadresser och lösenord som stjäls ur en databas? I mitt fall har det varit extra mycket aktivitet denna och förra veckan. Och det är uppgifter som har stulits bland annat från MyHeritage och några databaser till.

  • Jag har fått en säkerhetskod från Facebook eftersom jag har tydligen velat byta lösenord. Fast det har jag ju inte. Så jag godkände inte det.
  • Bara i april har man från nästan 20 olika länder (säkert VPN) försökt synka min mailadress. Här nedan några exempel på det.

 

  • Och så fick jag ett ett utpressningsmail där man krävde mig på pengar annars skulle påstådda bilder på mig spridas till alla mina mailkontakter. Det fanns ett lösenord i mailet för att bevisa att det var ”på riktigt”. Nu har jag aldrig besökt den sidan mailskrivaren hävdar och lösenordet används inte så jag kan behålla mina 1900 dollar.

Screenshots: svt.se/asterixia.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *