Youtubers på vulkanön La Palma

Det har nu gått 81 dagar sedan den nya än så länge namnlösa vulkanen vid Cumbre Vieja på Kanarieön La Palma fick sitt första utbrott. Senaste dagarna har vulkanen varit väldigt stillsam och just idag kommer det endast gas och vattenånga ut. Det längsta vulkanutbrottet på La Palma höll i 84 dagar så länge sedan som 1585. Men vulkanen har överraskat alla  sakkunniga flera gånger under hösten så detta kanske är en tillfällig paus.

Utbrottet har blivit väldokumenterat i sociala medier och ”vulkanjägare” och turister har flockats på ön som de flesta knappt visste något om innan utbrottet. Utöver Instituto Geológico y Minero de España som frekvent flyger och filmar området så har flera tv-bolag sänt live feed på Youtube sedan start och det finns ett antal youtubers som har publicerat uppdateringar flera gånger per dag via sina kanaler. 

Bushcraft Bear är en tysk friluftsperson som sedan länge har publicerat youtubefilmer om hur man överlever i skogen. Antagligen blev det varmare att campa på La Palma än i de tyska skogarna på vintern eftersom han sedan ett par år tillbaka bor på ön och sådeles fanns redan på plats när vulkanen fick sitt utbrott.

Två gånger om dagen publicerar han information och han börjar sina videos alltid med: ”Hallo dear viewers. This is Bushcraft Bear speaking to you live from the Canary Island La Palma.” Sedan läser han högt från de senaste nyheterna. Han är väldigt populär hos alla som följer utbrottet och då speciellt hos amerikaner. Han brukar läsa en bön varje fredag eftermiddag vilket är uppskattat bland just amerikaner.

GutnTog är ett Youtubekonto där den ukrainske Roman publicerar content flera gånger om dagen. Han har varit på La Palma tre gånger sedan utbrottet började och när han har åkt hem till Island så har han filmat de isländska vulkanerna istället.

Genom hans videos kan tittarna se hur det ser ut på hela ön La Palma. Han har filmat de flesta av städerna och byarna från luften och han har åkt på alla de körbara, än så länge öppna vägarna med sin hyrbil. Så vill man veta hur det ser ut på ön så är denna kanal bra för det. 

Valentin Troll (ja han heter så på riktigt) är en underhållande professor i petrologi vid Uppsala Universitet och av hans korta och ibland längre videos får tittarna lära sig hur det ser ut i områden som är evakuerade.

Han befinner sig på ön av och till för att ta prover på den nya lavan som ändrar karaktär och innehåll. Han kör sina videosnuttar även på tyska. Engelska är hans huvudspråk då han ursprungligen är från Skottland. Tittarna av hans videos får en snabbkurs i vulkanologi.

YouTube player

Svenska Youtubekontot Sunsets Sweden är även han på La Palma av och till. Han flyger sina drönare så nära vulkanen som det bara går och förvånansvärt ofta klarar sig dessa små maskiner av plast den enorma hettan.

Åtminstone några gånger innan det är helt kört. Men filmerna blir vackra och ger oss tittare närbilder på det vackra men farliga vulkanutbrottet. 

Alla sceenshots: youtube/bushcraftbear/gutndog/valentintroll/sunsetssweden

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error: Content is protected !!