Vår vision är en värld utan matsvinn – Matsmart

Matsmart med hjälp av Sifo gjorde en konsumentundersökning i februari för att ta reda på hur många av de 1000 tillfrågade kunde skillnaden mellan bäst-före-datum och sista förbrukningsdag.

Frågan som ställdes var:

Matsmart gjorde en likadan undersökning 2017 och jämfört med det året så går det att se fler kan nuförtiden skillnaden  mellan de två begreppen.

Resultat 2019
81 procent svarade: Ja.
12 procent svarade: Nej.
6 procent svarade: Tveksam, vet ej.

Resultat 2017
67 procent svarade: Ja.
28 procent svarade: Nej.
5 procent svarade: Tveksam, vet ej.

Bäst före-datum är en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalité som vid tillverkningstillfället. Det är en skillnad mot sista förbrukningsdag, som innebär att maten inte är säker att äta efter att datumet har passerats. Okunskap om skillnaden riskerar att leda till att utmärkt mat slängs i onödan.

Bild: Matsmart

”Orsakerna till att mat och dryck säljs av Matsmart varierar, men ofta beror det på överproduktion, säsongsvaror, att förpackningar byter design och kort eller passerat bäst före-datum. Under 2018 räddade Matsmarts kunder 3 218 ton mat från att slängas.

– Våra kunder gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor”, säger Karl Andersson vd för Matsmart i ett pressmeddelande och fortsätter med att berätta att ”matsvinn innebär onödiga utsläpp av växthusgaserVår vision är en värld utan matsvinn”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!