Ja, faktiskt så har en svensk vegansk kokbok vunnit titeln ”Best in the world” i tävlingen Food Culture Gourmand Awards 2019 som i år hölls i Macao. 215 länder deltog i kokbokstävlingen som var delad i olika kategorier.
Den veganska kokboken som vann heter ”Det veganska köket” och den är skapad av Vegomagasinets Mattias Kristiansson. 656 sidor tjock grundkokbok med ca 1700 veganska recept.
Wikipedia beskriver tävlingen så här:
”Gourmand Awards är en utmärkelse för mat- och dryckesböcker grundad 1995 av Edouard Cointreau. Priset delas årligen ut till kokböcker inom mat och dryck.
Varje år äger Gourmands prisutdelningar rum vid olika gastronomiska centrum i världen. Vid evenemangen finns personer kopplade till opinionsbildning inom mat och dryck. Hundratals kokboksförläggare, författare, fotografer, kockar och journalister deltar. Diplomater och politiker engagerar sig för sina respektive länder. Det finns totalt 70 kategorier för kokböcker, 25 för dryckeslitteratur och 10 utmärkelser för mat-TV.”
Det var flera svenska kokböcker som tävlade och kategorin ”TV Celebrity Chef – continental Europe” vanns av kokboken Vår tid är nu som precis som det låter är en kokbok från SVT-serien med samma namn. Recept från Djurgårdskällaren. Denna bok är del två från Tv-seriens maträtter.
En annan svensk bok som deltog men inte vann fick mig att vilja baka. Den heter Fikabröd du måste baka innan du dör. Boken med yoghurtburken från Slovenien vann kategorin. Eller det kanske är mjöl i den?
I tävlingen Drink Culture Gourmand Awards 2019 var det bland annat dessa böcker som tog hem vinsten Prova öl: Titta, dofta, smaka och Jakten på en perfekt Gin & Tonic
Tävlingens officiella lista över deltagarna och vinnarna är inte så användarvänlig . Jag är inte säker på att listan i blädderformat ens går att öppna i mobilen utan den fungerar nog bara i datorn men jag länkar den ändå HÄR. Samtidigt hölls det en tävling Drink Culture Gourmand Awards 2019 dvs böcker om vin och öl osv. Likadan länk HÄR. Det krävs Adobe Flash Player för kunna bläddra i tidningen. Men jag hittade alla svenska vinnarna i ett pressrelease.
Världsvinnare från Sverige i Gourmand Awards tävling bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia är som följer:
World Winners Macao, july 3-4, 2019
Kategorinummer – kategorinamn – land/region som bidraget skickats in från – bidragets namn – upphovsmän – (förlag/utgivare) – placering i kategorin
Television awards
WFtv5 SERIES
Sweden – Vår tid är nu, ”Our time is now” (SVT)
WFtv13 SPIRITS
SWEDEN – The history of swedish whisky, Carl Lönndahl
Drinks books awards
W1-3 Wine Magazine
Sweden – Livets Goda 1:a
W1-4 Drinks Book of the Year
Sweden – Alkoholfritt till maten, Richard Man (Bonnier Fakta) 3:a
W1-5 French Wine
Sweden – Champagne, 49 million bubbles in a bottle, Fredrik Schelin (Lava) 2:a
W1-6 European Wine except France
Sweden – Cava, Spaniens populäraste mousserande vin, Anna Wallner (Grenadine) 1:a
W2-1 Drinks with no Alcohol
Sweden – Smoothie Bibeln, Eliq Maranik (Grenadine) 2:a
W2-4-1 Gin
Sweden – Jakten på en perfekt gin & tonic, Hans-Olov Öberg (Louise Bäckelin förlag) 1:a
W2-4-2 Whisky
Sweden – Skottland bästa whisky, Ingvar Rönde (Tukan) 2:a
W2-6 Matching Food and Wine
Sweden – Den stora smakresan, Richard Bengtsson, Anette Rosvall (Lava) 3:a
W2-8 Beer
Sweden – Brygga stiltypisk öl, Peter Eronson, Magnus Vasilis (Grenadine) 1:a
W3-1 Drinks History
Sweden – Whisky, en god historia, Örjan Westerlund (Grenadine) 2:a
W3-2 Drinks Education
Sweden – Prova öl, titta, dofta, smaka, Peter Eronson, Robert Andersson (Grenadine) 3:a
W3-4 Drinks Writing
Sweden – Svenska drycker, Martin Ragnar (Carlsson) 3:a
W4-1 Drinks Special Awards
Sweden – Form för alla sinnen, Erika Lagerbielke (Carlsson)
Food book awards
A06 Special Awards
Arctic, Sápmi – EALLU, THE HERD in russian, (Arctic Council, World Reindeer Herders)
Sweden – #Fool Politics, Lotta & Per Anders Jörgensen (Fool Agency)
A08 TV Europe
Sweden – Vår tid är nu, Fritzdorf, Rosenlind, Avehall, Alexen (Grenadine, SVT, Jarowski) 1:a
A10 Innovative
Sweden – Climate change, Irene & Per Moneeo (Taste of Sound) 2:a
A12 First Coobooks
Sweden – Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga, My Feldt (Bonnier Fakta) 3:a
A14 Self Published
Sweden – Kokbok, Niklas & Kristoffer Lindblad 3:a
B1 Food Book Publisher of the Year – Europe
Sweden – Bonnier Fakta 2:a
B2 Best Book of the Year in all Categories
Sweden – Blå kokboken 2, Anna Benson (Benzer) 2:a
B8-2 Design Europe
Sweden – Andra långkok, Jens Linder, Design Nina Ulmaja (Bonnier Fakta) 3:a
B16 Bestselling Authors, Brands
Sweden – Rutiga kokboken (Norstedts) 3:a
C22 Best Arctic Food Culture
Sweden – Palt, en svensk klassiker, Karl Fredrik Mattsson (Norstedts) 2:a
D2 Health and Nutrition for the Public
Sweden – Vitally important! Cookbook, Mai-Lis Hellenius, foto Bruno Ehrs (Holm & Holm) 1:a
D13 Sport and Nutrition
Sweden – Maten, ditt bästa träningsredskap, David Jonsson (Bonnier Fakta) 2:a
D14 Spices and Herbs
Sweden – Chiligaraget, Mark Wilcox (Natur & Kultur) 2:a
E1 Easy Recipes
Sweden – Hur lätt som helst, Jessica Frej (Harper Collins) 1:a
E2 Single Subject
Sweden – Låt bönor förändra ditt liv, kokboken, Birgitta Höglund, Patrik Olsson, Lars-Erik Litsfeldt (Bladh by Bladh) 3:a
E6 Vegetarian
Sweden – Vår gröna kokbok, Sara Begner (Norstedts) 3:a
E9 Cheese Milk
Sweden – Vegomejerier, Emelie Holm (Norstedts) 3:a
E13 Vegan
Sweden – Det veganska köket, Mattias Kristiansson (Vegoriket) 1:a
E14 Pastry Professionals
Sweden – Chokladmakarens handbok, Gustav Mabrouk (Arena) 3:a
E15 Breakfast
Sweden – Frukost hela dagen, Anna & Rasmus Axelsson (Natur & Kultur) 3:a
E16 Sandwich
Sweden – Mackor, Jonas Cramby (Natur & Kultur) 3:a
E19 Fermentation
Sweden – Fermentera 2.0, Jenny Neikell (Norstedts) 3:a
F7 Charity Fundraising Europe
Sweden – Habogänget, Mat med flera mål (Lunds kommun) 1:a
Alla bilder: cookbookfair.com