CEPI – Nytt vaccin mot Corona ska nå riskgrupperna i hela världen

I Skavlan intervjuas Richard Hatchett som är läkaren som leder arbetet för  att ta fram en vaccin mot Corona.

Inom CEPI räknar man med att ha ett färdigt vaccin inom ett år vilket kan kännas som en evighet just nu när vi behöver det som mest, men för kommersiella läkemedelsbolag tar det flera år att ta fram ett vaccin då arbetet hos dem sker stegvis.

CEPI arbetar fram vaccinet på flera plan samtidigt och kan därmed minska ledtiden avsevärt. Därför räknas CEPIs vaccin vara färdigt inom ett år.

Se hela programmet HÄR.

Covid-19 vaccin från CEPI ska delas ut först till riskgrupperna i hela världen i motsats till ett kommersiellt vaccin som säljs till länder som har råd att köpa. Framtagning av vaccinet bekostas av donationer och Bill Gates är en av dem som har skänkt stora summor, likaväl är Norska staten och Wellcome Trust stora bidragsgivare.

I programmet sägs det att det behövs 2 miljarder dollar för att forska fram, tillverka och leverera vaccinet till de olika länderna.

Ett mål som de inte hade nått när programmet spelades in men på CEPIs hemsida finns nu ett pressmeddelande från 13 mars om att Tyskland har donerat 140 miljoner euro (ca 1,4 miljarder kronor) till CEPIs arbete med Covid-19.

Screenshots: svt.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!