Varför finns det socker i Latz kattmat?

Jag skrev tidigare om Latz kattmat från Purina vars konsumentkontakt och kundcenter hanteras av ägaren Nestlé. Jag gjorde en anmälan om kattmat som luktade illa och att innehållet såg ut att vara rester från rengöringsprocessen av tillredningskärlen.

Idag hela 68 dagar senare fick jag ersättning med 50 kronor för de 4 kattmatsburkarna av Latz Kyckling 400 gr . HÄR kan du läsa det inlägget.

I och med det tidigare inlägget har jag spenderat lite mer tid på Latz produktsida än vad jag skulle ha gjort annars. Det som störde mig från början var att innehållsförteckningen på sidan var väldigt kort.

Det saknas även produktblad för produkten både på Purinas och på Nestlés sida. Det står ingenstans på sidan att kattmaten innehåller socker till exempel!

På burkens baksida står det vad maten innehåller. Men det står bristfälligt hur mycket eller hur stor procent som finns av varje ämne i produkten.

Kött och animaliska biprodukter: mängd saknas. Av den saknade mängden är det 14 % kyckling. Vilket betyder att om maten innehåller till exempel 2 % köttmassa så av den mängden är det 14% kyckling. Och då heter ändå produkten Latz Kyckling.

Fisk och fiskprodukter: mängd saknas.

Vegetabiliska biprodukter: mängd saknas. Och vad är det ens?

Mineralämnen: mängd saknas.

Socker: mängd saknas. Varför finns det socker i kattmat?

Näringstillsatser visas per kilogram! Det står IE/KG.

Vitamin A :  595 (enhet saknas)

Vitamin D:  90 (enhet saknas)

Vitamin E:  13mg

Järn: 21 (enhet saknas)

Jod: 0,27 (enhet saknas)

Koppar 2,4 (enhet saknas)

Magnesium 4,1 (enhet saknas)

Zink 34 (enhet saknas)

Cassiagummi 2700 mg

Vatten 83,5 %

Protein 7%

Fett 3,5%

Råaska 2%

Fiber 0,05%

Linolsyra 0,06%

Det verkar inte heller finnas taurin som är livsviktig för katten då just katter inte kan bilda egen taurin i kroppen utan måste få det via föda. Inte heller står det något om isetionsyra som används för att framställa syntetisk taurin. Taurinbrist kan göra katten blind och ge henne både hjärtproblem och skador i muskulaturen.

Purina anser på sin sida att ägaren ska ge katten en burk kattmat per dag fördelad på två portioner. Inte ett ord om hårdmat vilket betyder att om mjukmaten inte innehåller taurin och katten bara äter just den maten så blir hon till slut sjuk.

Purina Sveriges Instagramkonto visar noll publicerade inlägg men företaget gör reklam på Instagram och under ett av dessa reklaminlägg kom just frågan om socker upp.

Vad jag vet om socker så används det till exempel för att odla cancerceller då de bara älskar sockerlösning och växer extrasnabbt.

Många katter älskar sötsaker och sockret antar jag är mest tillför att katten ska vilja äta just Latz kattmat och välja bort en annan mer nyttig.

Man gör katten sockerberoende helt enkelt. Det finns andra sätt att konservera kattmat så att den inte möglar än att tillföra socker vars primära användning är för att få maten att bli mer välsmakande.

Screenshots: purina.se/ instagram/nestlé.com

Bild på katten Leo och bild på innehållsförteckningen: asterixia.se

10 Comments

  1. Jag är kanske en snobb men jag skulle inte köpa kattfoder i vanlig butik. Vet även att vissa katter är superkräsna men mitt trick är att aldrig erbjuda dom skit från början. Kör barf på mina katter och torrfoder utan en massa majs och spannmål. Mjau är väl kända för att inte ha för mycket onödigt i sina produkter , går det ner för dina katter?

  2. De är otroligt olika i vad de gillar och båda är selektiva på olika sätt. Latz Kyckling är den enda av just det märket som båda äter upp. De äter inte Mjau mjukmat men de äter Mjau torrfoder. I alla fall de sorterna som är tillgängliga för mig. De äter definitivt inte märken som finns ArkenZoo. Osv osv Det är inte alltid den dyrare kattmaten som är godast i kattmun. Visst… jag kan ju köpa en ”dyr” burk och strössla lite socker på maten. 🙂

  3. Tack för mycket läsvärda kommentarer ovan. Min katt äter även hon Latz-kött märke. Jag har märkt att dessa portionspåsar kan vara olika i smak från gång till annan. Katten kan helt klart vägra maten. Nu känner jag att jag behöver se mig om efter mat som är både välsmakande och nyttig. Vem vill att ens älskade familjemedlem skall få allvarliga sjukdomstillstånd eller bli sjuk av den mat vi köper. Vore bra med en seriös förteckning över bra och ofarlig kost till våra fyrbeningar.

  4. Min äter Latz , men nu har jag märkt att dom luras . Istället för att säga rent ut att dom har höjt priset , så har dom minskat förpackningen .
    Så nu får min katt vänja sig vid ett annat märke , jag hatar sån lurendrejeri .

  5. Hej! Mina katter äter Latz på påse och älskar den, förstår nu varför. Har liksom du Johnny lagt märke till att de minskat innehållet i påsarna från 100g till 85g. Priset är detsamma. Det innebär 660 g mindre kattmat till samma pris när man köper stor frp med 44 påsar. Det tycker jag är mycket. Blir så trött och arg att bli lurad, det är ju samma innehåll. Det var dyrt redan innan. Nu ska jag försöka byta men som någon skrev, de verkar ju beroende och vill inte ha något annat. Sockret? / Tina

  6. Johnny och Tina: Märkte detta också, först idag. Har lyckats hitta 1.200 g/paket innan. Sista gången jag köper Latz! Så fräckt! Tänk att man ständigt ska bli lurad, det var samma med Gevalia kaffe. Latz var det enda märke min katt ätit, troligen har han blivit sockerberoende …

  7. Visste inte om detta med sockret? Katastrof, verkligen, och framförallt deras svar på varför det är socker i maten. Mina katter, fem stycken, ratar Lantz nästan helt numera, av sig själva, alltså, så sedan det blev Lantz, så tror jag de gjort om recepten i smak. Så, jag kommer att helt sluta köpa deras produkter. Borde kollat upp tidigare, VET ju att Nestlé är ett skumt företag, både då det gäller innehåll i deras produkter, kolla bara upp välling till våra bebisar. Skit att behöva kolla upp allt, överallt. Som att alla blöjor är cancer framkallande…hallåååå….

  8. Jag ger inte latz åt mina katter mera för efter att påsarnas storlek minskade till 85g så har even något med ingridienserna ändrat för min ena katt katt allergiska reaktioner av maten efteråt

  9. Hej
    Mamma märkte att hennes katter ratar latz efter de gjort om. Mina äter aldrig helt upp
    Jag ringde och fick då höra att det är Nestle som äger det. Hade jag vetat det innan, kunde iof kollat upp men.., iallafall.
    De sa att det enda de har gjort är att ha tagit bort färgämnet!
    Jag tror att de helt enkelt har gjort produktionen billigare med billigare och sämre råvaror. På frågan om stl sa de att de bara fått positiv respons. Jag har 6 katter och då kunde jag dela en på två. De får hårdmat och mjukis bara som extra på morgonen. De får bozita hårdmat. Håller nu på att försöka få dem att äta bozita mjuk oxå.
    Kolla vegetariska hälsans kök. Sen Nestle tog över är det bara massa bildningsnämnden å skräp i. Försöker undvika alla Nestle produkter. De är bara giriga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *