I Boken ”Ni måste flytta på er” berättar Laleh Pourkarim hur hon i Hollywood utsatts för sabotage av det manliga producentgäng som bland musiker går under namnet “boys club”.
I ett fall ljög de och sa att hon inte var tillgänglig när en stor amerikansk artist bad att få jobba med henne. Hon fick inte veta något förrän lång tid efter.
“Producenterna höll mig borta från den här artisten. Det är de som är framgångsrika, de som har jättemycket redan. Varför kan de inte vara med och tycka det är kul att vara en del av att förändra historien?”
P3 Nyheter uppmärksammar denna och andra liknande händelser i sitt Instagraminlägg
I dag presenterade Spotify sina årliga siffror över hur det står till med jämställdheten i musikbranschen. Av de 50 mest spelade låtarna i Sverige 2018 var bara tio procent av låtskrivarna kvinnor. När det gäller producenter är siffrorna ännu lägre – bland de 112 producenterna bakom topplåtarna finns en enda kvinnlig producent. Det motsvarar 0.8 procent.
♪ ♫
Annah Björk är författare och journalist och släpper snart boken ”Ni måste flytta på er”, där flera kvinnliga musiker är med och delar med sig av sina upplevelser från musikbranschen.
?
Laleh berättar hur hon i Hollywood utsatts för sabotage av det manliga producentgäng som bland musiker går under namnet ”boys club”. I ett fall ljög de och sa att hon inte var tillgänglig när en stor amerikansk artist bad att få jobba med henne. Hon fick inte veta något förrän lång tid efter. ”Producenterna höll mig borta från den här artisten. Det är de som är framgångsrika, de som har jättemycket redan. Varför kan de inte vara med och tycka det är kul att vara en del av att förändra historien?”
♬ ♪
I en annan berättelse i boken avslöjar Molly Sandén hur en stor internationell artist och hans management försökte lura av henne viktiga upphovsrättspengar, de strök helt enkelt henne som låtskrivare i en av hans låtar. Och försökte stjäla en summa som motsvarar mer än hälften av alla pengar hon någonsin fått från STIM.
?
”Statistiken talar sitt tydliga språk, det är lång väg kvar till en jämställd musikbransch. Alla som verkar i musikbranschen bör känna ett ansvar att hjälpa till att skapa en långsiktig förändring”, säger Spotifys nordiska vd Jenny Hermanson i ett pressmeddelande.
Ni måste flytta på er berättar om kvinnliga artisters okända gerillakrig. För rätten till sin röst, musik, pengar och sexualitet, mot de strukturer som bakom scener, i studior och på skivbolag som har försökt tysta dem.
Bokförlaget Mondial delar stycken ur innehållet
”Wow… se på dig. Inget barn längre.”
Han är skivbolagets chef, 41 år äldre och lägger sin hand över hennes hår. Hon vill skrika, men hon tänker på sitt kontrakt och på alla artistsamarbeten hon ska göra, allt som står på spel. På sponsoravtalen hon redan skrivit under, låtarna som bara väntar på att spelas.
Hans andedräkt smutsar ner hennes hals när han flämtar fram:
”Vilket hotell bor du på…?”Ni måste flytta på er följer kvinnliga artister bakom kulisserna, in i en smutsig industri som präglats av sexism och tystnadskultur. I musikstudior, på skivbolag och vid sidan av scener för de en kamp mot orättvisor och övergrepp – för rätten till sin röst, sin musik, sina pengar och sin sexualitet. Genom deras blick skildras ett systerskap starkare än strukturer – och en sprakande revolution som gjort outplånliga avtryck i samtiden.