Årets leksak 2018

Årets Leksak ska uppfylla krav och normer på säkerhet och tillverkning, vara av god kvalitet och ha ett högt lekvärde. Den ska också vara en nyhet eller ha skapat ett nyväckt intresse. Har den allt detta, ja då kan den bli Årets Leksak. Det är Lek & Babybranschen som arrangerar tävlingen.

Förutom Årets Leksak utses också vinnare i klasserna Årets Småbarnsleksak, Årets Förskolebarnsleksak, Årets Skolbarnprodukt samt Årets Innovativa Leksak. I år har tre nya kategorier lagts till, Årets Arts & Craft, Årets Eko/Miljö samt Årets Pulshöjare.

 

ÅRETS LEKSAK

Scruff ’a’luvs

Juryns motivering:
Vem kan motstå att hjälpa ett hemlöst litet djur? I förpackningen gömmer sig en hund, katt eller kanin. Du kan från början bara veta om den kommer att vara rosa eller blå. När du packat upp ditt trassliga lilla nystan får du bada och borsta den, och först då ser du vilket djur som följt med dig hem. Juryn gillar överraskningsmomentet och unboxing-temat i denna produkt samt att den väcker empati och nyfikenhet.

ÅRETS SMÅBARNSLEKSAK 0-2 ÅR

Lalaboom

Juryns motivering:
De färgglada klossarna från Lalaboom hjälper barnet att utveckla sin finmotorik. Klossarna kommer i 16 former med 12 olika texturer och finns i 10 olika färger. Juryn gillar att klossarna kan träs som pärlor, vridas åt olika håll och byggas efter barnets egen fantasi.

ÅRETS FÖRSKOLEBARN 3 – 5 ÅR

DOC

Juryns motivering:
Roboten DOC är en unik leksak för att lära yngre barn att programmera. Här kombineras STEM och rolig lek i en och samma produkt. DOC levereras tillsammans med en lekmatta som används i leken, och lär barnet mer om siffror, bokstäver, färger och djur. Främjar utvecklingen av logiskt tänkande och problemlösning. Juryn gillar att produkten väcker barnets intresse för STEM-teknologi på ett lekfullt sätt och lär ut programmering på en lämplig nivå.

ÅRETS SKOLBARN 6–10 ÅR

Pomsies

Juryns motivering:
Kombinationen av leksak och accessoar gör Pomsies till årets hetaste samlarprodukt. Pomsies är interaktiv, reagerar på beröring, har över 50 olika läten och dessutom visar ögonen vilket humör Pomsies är på. Juryn gillar mötet av interaktiv leksak och accessoar. Vi räknar med att se Pomsies runt armar, på skolväskor och i håret på många skolbarn under hösten.

ÅRETS EKO/MILJÖLEKSAK
Udeas Bamboo Build & Run Jumbo

Juryns motivering:
Nya generationens kulbana tillverkad av ekologiska material och hjälper barnen att utveckla STEM-förmågan. Stimulerar också finmotorik, fantasi, kreativitet och kognitiva förmågor. Tillverkat av miljövänligt material såsom snabbväxande bambu, återvinningsbart träpulver, majsstärkelse och hållbart plantagevirke, producerat med socialt ansvar och med tredjepartsbedömning över produktionen. Juryn gillar att det äntligen finns en klassisk kulbana i miljövänlig tappning som håller god kvalitet.

ÅRETS PULSHÖJARE

Master-a-Million

Juryns motivering:
Studsbollen Master-a-Million ritar om kartan för hur man använder en studsboll. Håll koll på hur många gånger du studsat din boll med hjälp av den inbyggda LCD-displayen.

Du kan jämföra med dina vänner och andra barn världen över via topplistor i appen, och tävla om vem som först når en miljon studsningar. Juryn gillar tävlingsmomentet som kommer att locka fler barn att aktivera sig i jakten på miljonen. Dessutom passar Master-a-Million lika bra för lek utomhus som inomhus.

ÅRETS ARTS & CRAFTS

Smart Sketcher

Juryns motivering:
Smart Sketcher är en projektor med många användningsområden. Från att rita av och färglägga inkluderade stenciler till att förvandla fotografier till teckningar via appen, samt massor av spel och lärande. Juryn gillar att produkten har lång livslängd och att utmaningarna växer i takt med barnets utveckling.

ÅRETS INNOVATION
Baby Alive, Real as can be baby doll

Juryns motivering:
Denna interaktiva docka kommer göra leken mer levande än någonsin! Dockan reagerar på ”mammas eller pappas” röst och vrider huvudet mot ljudet. Kittlar du dockan under fötterna så skrattar den och hela kroppen rör sig. Dockan har över 80 realistiska ljud, rörelser och ansiktsuttryck. Juryn gillar hur verklig dockan känns och tycker att denna produkt tar dockleken till en helt ny nivå.

Vill du läsa om Årets leksak 2019? Läs om det HÄR.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error: Content is protected !!