Jag bakade muffins natten till igår när jag blev sugen på något sött. Jag hittade ett recept på dessa äggfria muffinsar som jag modifierade lite. Receptet finns på Bakakuten.
Grundrecept4,75 dl vetemjöl2,5 dl socker1 tsk vaniljsocker3 tsk bakpulver2 dl mjölk150 g smält smörBlanda alla torra ingredienser & tillsätt sen mjölken & det smälta smöret. Fyll formarna till knappt hälften & grädda i 200 grader ca 15 min.Vaniljmuffins tillsätt en1/2 tsk vaniljpulverBärmuffins stick ner några bär i varje muffinsCitronmuffins tillsätt skalet från 1 citronStratchatella tillsätt ca 75 gr hackad choklad + en skvätt rom i smetenChokladmuffins uteslut ca 1/2 dl vetemjöl & tillsätt 3-4 msk kakao
Jag brukar använda recept bara som vägledning och eftersom muffinsarna behövde vara veganska så bytte jag mjölken mot havremjölk. Jag tog även rågade mått av vetemjöl så jag fick hälla i cirka 2 dl extra havremjölk för att smeten skulle vara lätt flytande. Det här är det ungefärliga receptet till mina chokladpäron muffins.
Choklad-Päron muffinsca 6 dl vetemjöl2,5 dl socker3 tsk vaniljsocker3 tsk bakpulverca 4 dl havremjölk3 msk Milda Culinesse flytande margarin4 msk kakao2 tsk päronessence
Det står i originalreceptet att gräddningstiden är 15 minuter men mina var klara efter ca 10 minuter. Jag gillar inte muffins så där jättemycket men dessa smakar ordentligt av päron och choklad och är riktigt goda och inte heller torra. Eller var goda. Alla 30 är nu uppätna. Jag frös in 20 stycken och därmed fick varma muffins varje gång efter en stund i mikron.
Jag letade efter utgångsdatumet på essencen innan jag skulle använda den men hittade inget info men nu när jag tog en bild så såg jag att datumet gick ut för ett och ett halvt år sedan! Men jag lever än så det kanske inte är så farligt ändå. Jag hade flaskan kvar sedan jag gjorde hemmagjorda munkar med grön glasyr med päronsmak. Mums!