Nu börjar klädjättarna ta betalt för påsar

Från och med 1 juni kommer flera stora klädkedjor att börja ta betalt för plastpåsar. Förändringen är en följd av ett EU-direktiv som ska minska européernas användning av plast.

Källa: Nu börjar klädjättarna ta betalt för påsar

Foto TT.

Den som ska shoppa kläder på de stora klädkedjorna får i framtiden göra som i matbutikerna – ta med egen påse eller betala för att få en. Modejättarna Lindex, KappAhl, Gina Tricot och H&M är några av dem som nu börjar ta betalt för sina påsar.

Överskottet ska gå till “olika ändamål som stöttar hållbar utveckling”.

READ MORE Förbud mot plastkassar i flera länder

Bakgrunden är en ny EU-lag som gör butiker skyldiga att informera om påsarnas miljöpåverkan och dokumentera antalet inköpta plastkassar. Förhoppningen är att svenskarna till år 2025 ska ha vant sig vid att inte använda fler än 40 plastpåsar om året.

I dag använder vi totalt 1,3 miljarder på ett år. Klädkedjorna väljer att i samband med att lagen träder i kraft börja ta betalt för påsar.

I ett utredningsförslag från förra året skriver Naturvårdsverket att det borde kosta kunden 5 kronor att få en kasse i butik, men som det ser ut nu är det upp till varje kedja att bestämma priset. På H&M kommer de att kosta 2 kronor, oavsett storlek, säger Joanna Morell på företagets pressavdelning.

Att helt gå ifrån plast och använda papperskassar är än så länge inte aktuellt. H&M rekommenderar kunderna att istället börja ta med sig en egen påse hemifrån.

Läs denna artikel i sin helhet hos SVT.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *