Klädvårdtips

Om det har gått en maska i dina strumpbyxor så kan du tillfälligt  stoppa den att bli större genom att spraya hårspray på området runt hålet. Fibrerna hålls på plats tillfälligt och du kan fortsätta att använda strumpbyxorna under dagen.

Att frysa in dina strumpbyxor innan första användning gör att de håller mycket längre! Ta ett par nya strumpbyxor och skölj dem i vatten. Vrid ur vattnet och lägg dem i en plastpåse och stoppa påsen i frysen. Ta ut påsen ur frysen dagen efter och låt strumpbyxorna tina och torka upp. Nu kan du använda dina strumpbyxor en längre tid då infrysningen har gjort fibrerna starkare.

Du kan ta bort nopporna i din stickade tröja med hjälp av pimpsten. Pimpstenens lite skrovliga yta fastnar i nopporna och drar loss dem. Skrubba inte utan dra försiktigt över plagget.

Använd din Beauty Blender som klädroller för att ta bort hårstrån eller ludd från dina kläder. Vem visste att en Beauty Blender kunde vara så användbar?

Gör en stickig och kliande tröja mjukare med hjälp av lite hårbalsam och vitvinsvinäger. Blötlägg din tröja i kallt vatten blandat med några matskedar vinäger i 15 minuter. Massera sedan försiktigt in hårbalsam in i tröjan och låt dra i en halvtimme. Skölj sedan tröjan ordentligt så att all balsam är borta. Lägg tröjan på någonting plant för att torka. Nu är tröjan tröjan märkbart mjukare och kliar mindre.

Tröjor som luddar av sig kan du råda bot på genom att ha tröjan i frysen över natten. En cashmerehalsduk eller en ylletröja kan du alltså frysa in före varje användning så luddar de inte av sig så mycket.

Stickade tröjor får dessvärre ofta märken på axlarna efter galgen den hänger på. Testa att vika tröjan på galgen istället.

Dra en engångstorkduk över håret eller t ex hatten för att eliminera statisk elektricitet.

Göm en säkerhetsnål på insidan av dina kläder för att reducera statisk elektricitet om din långa klänning fortsätter att fastna i dina strumpbyxor.

Vik inte dina läderbyxor då det kan orsaka märken. Häng upp dina byxor istället och använd visitkort eller t ex näsdukar för att skydda märken från byxhängaren.

Fräscha upp matt mocka med en mjuk tandborste. Mockan kommer att se nästan ny ut.

För rengöring av dina mockaskor kan du använda en brödbit . Du kan rubba på märken i mockan och även om brödet smular en del så försvinner smutsen snabbt.

Om dina läderstövlar har saltränder så kan du torka av dem med lite vatten blandad med vinäger.

För att få bort dålig lukt ur stövlarna kan du använda bakpulver, tepåsar eller vitvinsvinäger. Häll lite bakpulver på insidan av stövlarna eller lägg in några torra tepåsar för att dra åt svetten och för att neutralisera odören. Du kan också spraya in lite vitvinsvinäger för att bli av med lukten.

Källa och bilder: Cosmopolitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!