Stöd gärna ditt favoritföretag men köp inte presentkort

Tillsammans med en Trisslott så är väl ett presentkort det mest enkla att köpa och ge bort till någon när fantasin tryter men välviljan ändå finns.

Men nu i rådande omständigheter skulle inte jag i alla fall köpa ett presentkort eftersom jag inte vet om affären eller restaurangen går i konkurs bara en timme efter köpet. Då är det bättre att ge bort rena pengar istället, tycker jag. Det är nu det är läge att omsätta julens och födelsedagens presentkort till varor!

Svenska Dagbladet har listat företag som har ansökt om konkurs senaste dagarna och vissa av dessa företag gör fortfarande reklam på till exempel Instagram eftersom tingsrätten har inte tagit något beslut än.

Skoföretaget Rizzo och dess systerföretag Accent och Morris är ett sådant fall. Så här skriver Svenska Dagbladets Näringsliv om moderbolaget Venue Retail Group AB

Venue Retail Group AB, som driver Accent och genom dotterbolag äger Rizzo, Morris och drivit avdelningar på varuhuset NK, har måndagen 23 mars ansökt om konkurs vid Stockholms tingsrätt.

Totalt har koncernen runt 114 butiker i Sverige och Norge och har sedan i höstas befunnit sig i rekonstruktion. Sedan coronautbrottet har bolaget haft ett försäljningsbortfall på 70-80 procent.

Bolaget har stängt butiker och satsat på e-handel. Dock har de satsningarna inte kompenserat för tappad försäljning från nedlagda butiker.

Ett annat företag där det är populärt att köpa presentkort är Polarn & Pyret som ägs av RNB har nu ansökt om rekonstruktion.

Klädbolaget RNB, Retail and brands, som äger Polarn & pyret , Brothers och driver butiker på NK, ansöker om rekonstruktion, efter akut likviditetskris.

”Beslutet att ansöka om rekonstruktion baseras på den likviditetskris som bolagen för närvarande befinner sig i som en direkt konsekvens av den globala pandemin covid-19″, skriver kedjan i ett pressmeddelande.

Andra företag som har det väldigt tufft just nu och har gått i konkurs eller är på god väg dit är Flash och Dea Axelsson, Paradiset och Joy.

Pagelle, Make Up Store och MQ har ansökt om mer pengar alternativt om en företagsrekonstuktion. HÄR är länken till artikeln.

Självklart ska man stödja den butiken, restaurangen, frisören etc man vill ha kvar men gör det gärna genom att få en faktiskt vara för de pengar du betalar och prova gärna plagget eller varan redan i butiken.

I morgon kanske inte affären har öppet längre. Jag har sett att vissa influencers har gått ut i sina kanaler och har sagt att deras följare ska köpa ett presentkort för att stödja restaurangerna men det är så fel då följarna riskerar att förlora sina pengar. 

3 Comments

  1. Hej!
    Om man redan har presentkort hos FLASH, går detta inte att använda vid en konkursutförsäljning i butik?

    Vänligen Margaretha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!