Recept på IKEAs köttbullar

IKEA har publicerat ett recept på köttbullar och en tillhörande brunsås på Twitter.

IKEAS KÖTTBULLAR OCH GRÄDDSÅS

(4 portioner)

500 gr nötfärs

250 gr fläskfärs

1 finhackad gul lök

1 finhackad vitlöksklyfta 

100 gr skorpmjöl

1 ägg

5 msk standardmjölk

Salt och peppar

Gräddsås: 

En skvätt olja

40 gr smör

40 gr vetemjöl 

150 ml grönsaksbuljong

150 ml köttbuljong

150 ml vispgrädde

2 tsk sojasås

1 tsk Dijonsenap

1.Blanda ihop nöt- och fläskfärs i en skål så att färsen finfördelas. Blanda i den finhackade gul- och vitlöken, skorpmjöl och ägget. Blanda väl. Tillsätt sedan mjölk och smaka av med salt och peppar.

2. Forma små köttbullar av degen och lägg dem på en tallrik. Täck över köttbullarna med t ex plastfolie och låt dem ligga i ett kylskåp ett par timmar. På det sättet håller köttbullarna ihop under stekning. 

3. Hetta upp oljan i en stekpanna under medelvärme och bryn köttbullarna runt om.

4.Flytta över de brynta köttbullarna in i en ugnsfast form med lock och tillaga dem i en ugn i 180 grader (varmluftsugn 160 grader) under ca 30 minuter.

5.Under tiden kan du passa på tillaga gräddsåsen i en kastrull.

Smält 40 gram smör.

Blanda i vetemjöl och rör om ett par minuter.

Tillsätt 150 ml grönsaksbuljong och 150ml köttbuljong och fortsätt att blanda.

Tillsätt sedan 150 ml vispgrädde, 2 tsk sojasås och 1 tsk Dijonsenap och rör om.

Låt såsen sjuda lätt då konsistensen blir tjockare på det sättet.

6.Servera köttbullarna och gräddsåsen med t ex potatismos.

Source: Iltalehti.fi / IKEA UK

One comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *