IKEA har publicerat ett recept på köttbullar och en tillhörande brunsås på Twitter.
IKEAS KÖTTBULLAR OCH GRÄDDSÅS
(4 portioner)
500 gr nötfärs
250 gr fläskfärs
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
100 gr skorpmjöl
1 ägg
5 msk standardmjölk
Salt och peppar
Gräddsås:
En skvätt olja
40 gr smör
40 gr vetemjöl
150 ml grönsaksbuljong
150 ml köttbuljong
150 ml vispgrädde
2 tsk sojasås
1 tsk Dijonsenap
1.Blanda ihop nöt- och fläskfärs i en skål så att färsen finfördelas. Blanda i den finhackade gul- och vitlöken, skorpmjöl och ägget. Blanda väl. Tillsätt sedan mjölk och smaka av med salt och peppar.
2. Forma små köttbullar av degen och lägg dem på en tallrik. Täck över köttbullarna med t ex plastfolie och låt dem ligga i ett kylskåp ett par timmar. På det sättet håller köttbullarna ihop under stekning.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna under medelvärme och bryn köttbullarna runt om.
4.Flytta över de brynta köttbullarna in i en ugnsfast form med lock och tillaga dem i en ugn i 180 grader (varmluftsugn 160 grader) under ca 30 minuter.
5.Under tiden kan du passa på tillaga gräddsåsen i en kastrull.
Smält 40 gram smör.
Blanda i vetemjöl och rör om ett par minuter.
Tillsätt 150 ml grönsaksbuljong och 150ml köttbuljong och fortsätt att blanda.
Tillsätt sedan 150 ml vispgrädde, 2 tsk sojasås och 1 tsk Dijonsenap och rör om.
Låt såsen sjuda lätt då konsistensen blir tjockare på det sättet.
6.Servera köttbullarna och gräddsåsen med t ex potatismos.
Source: Iltalehti.fi / IKEA UK
Recept på Ikeas potatismos,snälla..