Vet du i vilket land din veganfärs är tillverkad ?

Den gröna vågen sköljer över oss konsumenter i form av veganska kylda och frysta soja- och havreprodukter. Även finska Valio har gett sig in i  leken med sin nya havrebaserade serie Oddly Good som endast är en av många konkurrentprodukter till populära Oatly.

Det som skaver lite är brist på information om i vilket land produkterna är tillverkade i . Det verkar som att ju närmare Sverige som produkterna är tillverkade i desto oftare finns tillverkningslandet noterad på förpackningen.

Det är knappast vänligt mot miljön att köpa en sojafärs tillverkad i Israel när du kan köpa en likvärdig och faktiskt i mitt tycke godare färs tillverkad i Sverige. Jag pratar om Hälsans kök som inte alls är svenskt förutom varumärket utan faktiskt är ett israeliskt företag Tivall som ligger bakom och om Anamma som trots namnet är från Skåne. Visste du att Anamma är även leverantör till McDonalds Veganburgare?

Jag börjar med att gå igenom min egna kyl och frys som det ser ut just nu. Jag har inte handlat på två dagar så det är lite tomt men så här ser det ut ändå. Tillverkningslandet saknades på vissa förpackningar och då hämtade jag info från internet.

Tillverkningsland

SVERIGE

Oatly Havredryck Choklad 1L

Oatly Vaniljsås 2 DL

Oatly IMat Fraiche

Garant Sötpotatis Aioli

VegMe Gourmet Aioli

Rydbergs Shiracha Mayo Het Chilisås

Anamma Formbar Färs

Garant Vegobullar (med vete från Tyskland och soja från Kina)

Garant Vitkålsbiff

Ekko Gourmet Quinoabullar

Garant Chilibites

Coop Ärtpuckar med Soltorkade Tomater

Flora Mjölkfri

FINLAND

Valio Oddly Good Havredryck 1L

Valio Oddlygood Havrebaserad Vanilj Gurt 1L

Plant YogOat Vanilj

STOR-BRITANNIEN

Plamil Äggfri Majonnäs

Astrid och Aporna Chörizo Hot Veg

GREKLAND

Astrid och aporna Jeezly Original skivad

INGET TILLVERKNINGSLAND ANGIVET

Alpro Cuisine Soya Vispbar 2DL

ITALIEN

Zeta Kikärtor

LITAUEN

GB Glace Choice Nutty Vanilla With Cocoa Sauce

ISRAEL

Hälsans kök Vegansk Färs

Jag har som konsument blivit lurad att tro att mat från Astrid och Apornas och Hälsans kök är veganska produkter tillverkat i norden eller i Sverige när det i själva verket är så att Astrids produkter tillverkas överallt i Europa och Hälsans kök endast är ett varumärke ägt av Tivall Sverige AB vars moderbolag är det israeliska företaget Tivall ägd delvis av Nestlé.

Jag kommer att sluta att köpa matvaror där inte tillverkarlandet är noterad på förpackningen. Och likaså slutar jag att köpa mat som har fraktats från Thailand, Syd-Afrika, Israel eller något annat land långt bort om likvärdig motsvarighet finns att köpa av nordisk produktion.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error: Content is protected !!