Med lite otur kan ett köp av en bajsspray sluta med ett tomt bankkonto

När du går in på en webshop för att titta runt lite och kanske till och med  köpa något tittar du då efter om sidan är säker eller är det inget du har tänkt på? 

Exempelvis så här kan en säker sida se ut. Det skiljer sig lite mellan olika webbläsare. Bilden är från Mozilla Firefox. Ett stängt grönt hänglås är det dock alltid med. 

Sidan kan även vara säker med undantag dvs den är inte säker om det finns en eller flera http: sidor webbplatsen. Jag vet att jag har en http: sida någonstans som jag har missat att peka om. Och därför får jag följande meddelande av Firefox. Firefox har alltså blockerat några osäkra komponenter på sidan. Återigen så meddelar webbläsarna på olika sätt men saken blir det samma. A l l  innehåll måste vara certifierad.

Sidor med endast http: är alltså oskyddade sidor som kan avlyssnas och kapas för att leda om trafiken till den eller någon annan sida genom den i bedrägerisyfte. För väldigt många år sedan så hörde jag talas om en Stockholms förorts kommun där någon hade gjort en exakt kopia av kommunens hemsida och lagt upp det på nätet. Och folk använde den.

Bankerna har supersäkra sidor med superduper certifikat och ändå får de problem då och då.

Vad har då ett grönt hänglås med bajssprayer att göra? Är webshopen bara enkel oskyddad http sida utan SLL certifikat så kan nättjuven lätt komma åt dina kortuppgifter och personuppgifter. Och använda dem till att tömma ditt bankkonto med. Helt plötsligt har ditt kort varit på Manhattan och köpt en päls och ätit på en fancy restaurang. Ja om du hade så mycket pengar på ditt kort vill det säga.

Detta är en sida som saluför bajssprayer och annat t ex ponchos för 1295:-. 

Det står betala säkert med kort. Eller fyll i personuppgifterna om du vill en faktura istället. Det kan ju inte vara säkert då sidan är oskyddad.

Jag testade enligt rådet från Google att skriva https: före adressen för att säkerställa eventuellt certifikatfel och då fick jag upp detta. Jag testade adressen i två olika webbläsare. 

Det finns inget certifikat på sidan alltså är den inte säker. Jag skulle aldrig använda mitt kort i en butik som inte har https: i början. S står för secure.

HÄR kan du läsa mera om nätfiske.

I min SHOP som jag håller på att fylla upp kommer det inte att förekomma några pengatransaktioner över huvud taget. Varje vara säljs av en eller flera butiker på nätet och de butikerna står listade under varan med sitt pris. Sedan kan man bara trycka på det bästa priset eller favoritbutiken genom att trycka SHOPPA HÄR. Det är en länk som leder till butiken. Och det är där köpet sker. 

Tips och synpunkter och även önskemål mottages tacksamt. 

Jag kan ge ett tips om att titta efter hur mycket Maria Nilas produkter kostar hos Amazon. Hennes produkter finns i shopen. 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *