Finland fortfarande lyckligaste land i världen

För femte året i rad rankas Finland som världens lyckligaste land – den här gången med större marginal än tidigare.

Rapporten bygger på en självutvärdering som 9 miljoner människor har gjort i över 150 länder. Indexet mäter faktorer som förväntad livslängd, generositet, social trygghet, frihet och korruption.

Professor Jeffrey Sachs är en av redaktörerna bakom rapporten. I ett pressmeddelande säger han att en lärdom man kan dra är att social trygghet, generositet gentemot varandra och ärlighet i den politiska ledningen är avgörande för folks välbefinnande.

Enkäterna är gjorda i fjol, pandemins andra år. Markant är att goda gärningar som att hjälpa främlingar, frivilligarbete och välgörenhet ökade kraftigt under 2021 – med till och med en fjärdedel.

Enligt World Happiness Reports lyckoindex rankas Finland som nummer 1

Danmark är fortfarande som förra året på andra plats men danskarna är inte lika nöjda och glada som de brukar vara. Så det finns ett större avstånd mellan första och andra plats. På tredje plats finns Island där de känner sig mer nöjda denna gång. Island fanns på fjärde plats förra året.

Sverige på plats 7 och Norge på plats 8.

Topp tio
  1. Finland
  2. Danmark
  3. Island
  4. Schweiz
  5. Nederländerna
  6. Luxemburg
  7. Sverige
  8. Norge
  9. Israel
  10. Nya Zeeland

Nå väl, återstår att se hur nästa lyckoindexlista kommer att se ut. Kriget är inte slut än och som de säger i ”Bäst i Test”; Allt kan hände, allt kan vände.

Source: hufvudstadsbladet.fi

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *