Supersnabba munkar utan jäst

Jag har under ett par dagar suttit vid Youtube och nästan dräglat över tangentbordet när jag har tittat på videos på hur kakor och munkar som kräver endast några få ingredienser tar form. Jag har redan hittat detta recept tidigare.

Här kommer ett recept som enligt beskrivningen för tillhörande Youtubevideo endast innehåller 2 ingredienser och tar bara en minut att göra. Det är inte riktigt sant men munkarna ser tillräckligt goda ut för att jag ska glömma och förlåta. Det som behövs är yoghurt och “self rising flour” dvs mjöl som är färdigblandat med bakpulver. Dessutom så behövs det olja att fritera munkarna i. Och socker, florsocker eller choklad att rulla munkarna i. 

Detta är ett recept som jag tänker mig använda som en vegansk variant istället. Smöret får bli ett mjölkfritt alternativ och mjölken och yoghurten av havre istället.

Det är inte så vanligt med färdigblandat mjöl med bakpulver i Sverige även om det finns att hitta. Som det här mjölet från Kungsörnen.

Ingredienser

140 gr (2,25 dl) mjöl färdigblandat med bakpulver

-alternativt 2,25 dl vetemjöl och 1,5 tsk bakpulver

-alternativt 2,25 dl vetemjöl och 0,5 tsk bikarbonat

1,9 dl (190 gr) naturell yoghurt

-alternativt 1,1 dl mjölk

Om du vill glasera munkarna

-4,5 dl florsocker

-75 gr smör

-3-4 tsk mjölk

-1 tsk vaniljsocker

Smält smöret och blanda in socker och varm mjölk.

Lägg till kakaopulver alternativt smält choklad i en del av glaseringen.

Du kan även blanda ihop 2 dl strösocker med 3 msk kanel och rulla de varma munkarna i det. 

Degen ska vara lite lös då det är tänkt att man ska använda en sprits med tillhörande påse för att sedan klippa av en bit deg rakt in i det 160-170 grader varma oljan. Men det går även att använda en tjockare fryspåse och bara klippa av ett hörn för att få ut en bit deg som sedan klipps av med en sax. Eller som det sägs i videon så går det även att använda en sked och droppa in degen direkt från skeden in i oljan.

Jag använde mig av omvandlingstabellen hos Allas.

Alla screenshots: emmasgoodies/youtube

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *