Havrekakor!

Jag gjorde havrekakor nyss i brist på godis här hemma.

Jag är inte så förtjust i kakor överhuvudtaget så det var första gången jag bakade dessa. De blev helt OK med tanke på att de skulle nog egentligen varit flarn istället. Jag bytte ut smöret mot Floras mjölkfria margarin och mjölken mot havremjölk. 

Ingredienser:

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1.5 msk mjölk
  • 1.5 msk ljus sirap
  • 1 tsk malen ingefära
  • 0.25 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C. Ta fram en kastrull, den kommer du använda för att göra hela smeten.

Smält smöret. Stäng av plattan och tag av kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver till en jämn smet.

Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper, eftersom smeten flyter ut när kakorna gräddas. Till en normalstor ugn behöver du 2-3 plåtar till en sats havreflarn.

Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200°C i ca 5 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg. I varmluftsugn 175°C i ca 8 minuter.

Receptet kommer härifrån.

Vilken skillnad! Mina flarn var mera som kakor. 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *