Få saker går upp emot doften av nybakat bröd – gärna en helgmorgon när det första på agendan är en riktigt go långfrukost med extra allt. Det här receptet ger ett saftigt surdegsbröd som kräver lagom mycket av sin bagare.
Tips! Att göra sin egen surdeg är ett kul och långvarigt projekt – om du ser till att mata den regelbundet vill säga. Om du hellre vill köpa en färdig surdeg går det minst lika bra att använda till brödbaket – det gjorde vi! Förbered degen dagen innan om du vill baka av brödet lagom till frukost nästkommande dag.
Till ett stort surdegsbröd behöver du:
½ paket jäst
5 dl vatten
150 g färdig surdeg (på påse)
12 ½ dl mjöl
2 ½ tsk salt
En jäsningsform
Gör så här:
Smula ner ett halvt paket jäst i en bunke och späd ut med 5 dl kallt vatten.
Häll i den färdiga surdegen.
Blanda i 12 ½ dl mjöl och 2 ½ tsk salt och rör ihop allt till en jämn deg.
Låt degen jäsa i en timme under en kökshandduk.
Ta ut degen och knåda den på ett mjölat underlag. Blanda i mer mjöl om det behövs. Degen ska vara seg men inte kladdig.
Lägg över degen i jäsningsformen och låt den jäsa i kylen över natten under en handduk.
Nästa morgon – sätt ugnen på 220° och vänd formen upp och ned över en plåt med bakplåtspapper.
Skär två snitt i degen och strö över lite mjöl.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills brödet fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna och servera brödet tillsammans med ditt favoritpålägg!
Originalreceptet hittar du hos Lagerhaus!
inget är ju så gott som hembakt bröd! <3