vegokorv äkta vara

Mindre protein i vegokorven än i korvbrödet

”Välj vego” vill att vi ska hjälpas åt att rädda sojakorven. EU ska ha en omröstning om att sojakorvar och vegoburgare inte ska få behålla orden korv och burgare utan att det är endast burgare och korv innehållande kött som ska rätt till dessa ord. Spelar det någon roll egentligen vad de heter eftersom merparten av dessa vegokorvar och burgare ändå är fulla med allt annat än riktig råvara.

Vegoprodukter fulla av tillsatser

”Äkta vara” som varje år utser Årets matbluff har granskat 90 vegoprodukter och fann att endast 8 av de 90 var fria från tillsatser, aromämnen och andra industriingredienser!

”Det finns nog en viss naivitet när det gäller just vegoprodukterna. De är ju ett alternativ till den ofta kritiserade köttindustrin och anses därför i grunden schyssta och hälsosamma. Jag tror helt enkelt att folk inte lika ofta vänder på förpackningen för att kolla vad de egentligen innehåller som när man köper andra varor” säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

”Värst är korvarna, i vår granskning har vi inte hittat en enda tillsatsfri produkt. En del av produkterna i granskningen är så packade med tillsatser och industriingredienser att det är svårt att avgöra vad som i ett vanligt livsmedel skulle motsvara huvudråvaran. Och på bottenplatsen kom Coops veganska grillkorv som innehåller inte mindre än 14 olika tillsatser, aromämnen och industriella ingredienser.

”Man kan undra vad det här är för typ av produkt, när en stor del av den utgörs av vatten, olja och tillsatser. Den innehåller också väldigt lite protein, faktiskt mindre än korvbrödet den serveras i” säger Björn Bernhardson.

Läs mer om vegoprodukter fulla av tillsatser men också om De goda växtbaserade alternativen. Det vill vi så klart ha mer av i butikerna och på matbordet. 

2 reaktioner på ”Mindre protein i vegokorven än i korvbrödet”

  1. Nu är det så att det finns köttkorv med 3gram protein per 100gr och vegokorv med lika mycket protein som i köttkorv. Ta anammas vegokorv som har 13gr protein per hundra gram mot Coops köttgrillkorv som har 12gr protein. Gör ni ingen research?

    1. Det är Äkta vara som har gjort undersökningen. Det finns även en länk till listan med bra vegankorvar och hamburgare. Äkta vara ville lyfta mängden tillsatsämnen i produkter som de som äter vegankost lätt kan tro är bra. Äkta vara är på konsumentens sida och jag litar fullständigt på dem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *