Årets matbluff – Arlas ekologiska mjölk

Äkta varas antipris för årets mest vilseledande livsmedelsprodukt, Årets matbluff 2021 har delats ut till Arlas ekologiska mjölk.

Äkta vara beskriver resultatet enligt följande:

”Med betryggande marginal röstades Arlas ekologiska mjölk, med ”Netto noll klimatavtryck”, fram som ”vinnare” av antipriset Årets matbluff 2021. Totalt fick mjölken över 30% av rösterna, hela 6862 av 22 244 röster.”

– ”Bluffen är lite annorlunda än tidigare år eftersom det är själva marknadsföringen av mjölken som klimatneutral som anses bluffig, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara, som delar ut utmärkelsen.”

Konsumentombudsmannen (KO) har sedan tidigare valt att stämma Arla till Patent- och Marknadsdomstolen på grund av ”Netto noll-kampanjen”. Ärendet har ännu inte avgjorts.

Att ens röstas till en av de sex nominerade brukar dra skam över företagen och ofta försvinner produkten från butikshyllan eller receptet görs om. De nominerade i årets omröstning till Årets matbluff var dessa produkter.

Ekologiska Fruktgodingar – Jordgubb innehåller endast 4,5% jordgubbar, och 1,5 procent jordgubbsjuicekoncentrat. Resten av frukten är äpple från koncentrat.
Mat-Tina Nordströms  Chipotle and Lime Mayo innehåller varken lime eller chipotle. Istället finns det rökt paprika, chilipulver, rökarom och citronjuicekoncentrat i burken.
Plantins olja med smak av svart tryffel innehåller inte svart tryffel alls. Pris 2000:- /liter.
Gilles Finskorpor Mandel innehåller över 15 olika ingredienser men inte ett spår av mandel. Eller jo, efter ingredienslistan står: ”Kan innehålla spår av mandel”. 
Arlas ekologiska mjölk pryds av en tjusig logga som lyder: ”Netto noll klimatavtryck”, vilket kan leda konsumenterna att tro att mjölken inte har någon klimatpåverkan.
Abbas Ekspånsrökta blåmusslor säljs i en förpackning som av allt att döma föreställer svensk västkust. Som ger känslan av att musslorna är svenska, men i själva verket är de odlade i Chile. Sedan färdas de till Korea för beredning och förpackning. Hörde vi greenwashing?

Resultatet i omröstningen

  • Arla Ekologisk mjölk: 6862 röster
  • Gille Finskorpor mandel: 4252 röster
  • Plantin Olja med smak av svart tryffel: 4044 röster
  • Abba Ekspånsrökta musslor: 3231 röster
  • HealthyCo Mayo Chipotle & Lime: 2745 röster
  • Änglamark Fruktgodingar jordgubb: 1110 röster

Totalt lades 22 244 röster.

Source och alla bilder från aktavara.org. För fullständig innehållsförteckning och annat besök gärna sidan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error: Content is protected !!