Idag var det Joakim Lundells tur att vara Sommarpratare i Sveriges Radios Sommar i P1. Avsnittet fanns redo att lyssnas på redan från klockan 07:00 som podcast och sänds i Sveriges Radio klockan 13:00.
Även om han har 1,7 miljoner följare bara i Sverige för sina kanaler så vill han ändå inte kallas för förebild men det går bra att kalla honom sin vän.
Han berättar att han har ADD och lättare autism och med dessa diagnoser blir det svårt när han förväntas att vara på ett sätt eftersom han har ett osynligt handikapp. Han har svårt att förstå varför folk ska försöka trigga honom hela tiden.
Cannabis hjälpte honom i början när han försökte självmedicinera men gjorde honom till slut beroende av droger. Han fick psykoser, panikångest och blev paranoid och alla dessa känslor förstärktes gånger 100 varje gång han använde droger. Drogerna och det psykiska illamåendet gjorde att han försökte ta sitt liv flera gånger.
Har säger att när man inte passar in i den vanliga världen då flyr man till en annan värld. I hans fall var det drogerna och soffan framför Family Guy och How I met your mother.
Han hade behövt ha stöd och hjälp redan när han gick i skolan. På grund av sin asperger somnade han på lektionerna eftersom hjärnan enligt honom slår av om den inte blir sysselsatt hos en person med asperger. Han fick höra av lärarna att han var lat och oengagerad och han skulle aldrig komma att få ett jobb med det beteendet som han hade.
Hans kontakt med sin mamma är obefintlig och han verkar känna viss sorg över att dottern Lunabelle inte får träffa sin farmor så som hon träffar sin mormor men han säger även att det är hans mamma som förlorar på det.
Karaktären Jockiboi blev hans skydd och Jockiboi räddade hans liv säger Joakim .”Joakim Berg hade aldrig vågat gå på en casting för Kungarna i Tylosand” säger han. Han dök upp på castingen ”pisspackad” och mådde så dåligt av fyllan att han spydde straxt innan intervjun. Men Jockiboi som levde utan morgondag blev en perfekt karaktär i programmet.
Joakims tid som Jockiboi gjorde honom oerhört populär. Hans blogg ”Dagens runk” följdes av 300 000 följare som fick se hur han i ”Ugglerunken” klädde sig i fjädrar och onanerade eller när han hade sex med en dammsugare.
Han tänkte ta sitt liv i en livesändning efter att ha nått ett visst antal följare och han tror att 100 000 personer hade kunnat sätta sig för att titta på när han tog livet av sig! Han är glad idag att planerna inte fullföljdes.
”Mina följare har hjälpt mig att bli vuxen” säger Joakim och berättar att han har haft förståndiga följare som rättat hans beteende på ett mjukt sätt för att de vill att det ska gå bra för honom.
Det är ett stort ansvar att ha så många följare men det kan även vara pressande att veta att man hela tiden behöver släppa videos och göra bra saker. Många av hans följare har liknande uppväxt och även olika diagnoser och han tycker att det är skrämmande att det tas så dåligt hand om folk med diagnoser.
Joakim tackar Jonna för att han vågar vara sig själv för hon var inte imponerad av Jockiboi.
I mångas ögon är han annorlunda och han undrar varför det ska vara fel. Oavsett hur han har ändrat sig så har man ändå hittar fel hos honom såpass att han inte längre tänker ändra på sig.
”Utseende verkar vara viktigast i sociala medier, inte hur man beter sig i det verkliga livet” säger han och berättar att det är stunderna i det verkliga livet som är det viktiga och ger honom glädje. Det är inte längre viktigt att vara störst i sociala medier utan det viktigaste nu är att vara Lunabelles pappa.
Idag vet han att när livet är som värst så kommer han att överleva. Han känner sig fri och han är älskad av sin fru och sin dotter.
Joakim har gett ut två självbiografiska böcker. Monster om missbruk och en trasig uppväxt i fosterfamiljer och behandlingshem. Den andra är Du är inte ensam som beskriver hur det är att leva med neuropsykiatriska diagnoser.
Bild: sr.se/sr.se
Jourhavande kompis är en chattjour där barn och ungdomar upp till 25 år kan chatta anonymt om vad som helst.
Chatten och information om öppettider med mera hittar du på jourhavandekomp.se.
Ibland behöver du dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten.
Telefon: 08-702 16 80
Information om öppettider med mera finns på jourhavande-medmänniska.se.
BRIS, Barnens rätt i samhället, stödjer barn som far illa. Du kan ringa, mejla eller chatta. Du behöver inte säga vem du är och det är kostnadsfritt för barn och ungdomar upp till 18 år.
Telefon: 116 111
Chatten når du på bris.se. Där finns även information om öppettider, med mera.