Alpros vispbar sojagrädde – Årets matbluff 2019

Läsarna av Äkta Vara får varje år tillfälle att rösta på en produkt som sedan utnämns till Årets matbluff. Första platsen som 2019 års matbluff gick till Alpros vispbar sojagrädde dvs Alpro Cuisine soya vispbar.

Produkten innehåller endast 2% soja men så mycket som 25% palmolja.

Väldigt många känner sig uppenbarligen lurade av innehållet i produkten, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentorganisationen Äkta vara.

Trots att det vegetabiliska gräddalternativet har ”soja” i namnet innehåller den endast två procent av denna råvara. Som jämförelse innehåller Alpros egna sojadrycker fyra gånger så mycket sojabönor. Den huvudsakliga råvaran i sojavispen är istället palmolja, vilken utgör hela 25 procent av innehållet.

– Palmoljan är kritiserad, bland annat av miljöskäl, och många konsumenter väljer bort produkter som innehåller den. Jag tror att den negativa bilden ledde till att Alpros sojavisp fick så många röster, säger Björn Bernhardson.

Dessvärre så behövs det palmolja i vegetabilisk vätska för att få den att bli vispbar dvs att en emulsion ska kunna skapas.

Alpro är alltså inte det enda varumärket som har palmolja i sina vispbara produkter. Men att kalla en produkt för en sojaprodukt när den endast innehåller 2% soja är ju bara fel.

HÄR kan du läsa om de andra fyra finalisterna .

Alla bilder: aktavara.org

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error: Content is protected !!