Hur svårt ska det vara att låta en kvinna bestämma över sin egen kropp?

Parlamentet i Polen kommer idag att fortsätta med sitt arbete med två hårt kritiserade lagförslag skriver finska Iltalehti.

Det ena lagförslaget heter Stoppa abort vars bearbetning fick pausas på grund av omfattande protester.

Men nu när folksamlingar är förbjudna på grund av Corona och därmed även protestmarscher så passar parlamentet att fortsätta arbetet med lagförslaget som gör möjligheten att göra en abort näst intill omöjligt.

Det är svårt redan nu för en kvinna att avbryta sin graviditet i Polen. Den vanligaste orsaken till abort i Polen är missbildning och lagförslaget vill förbjuda detta som orsak.

Det andra lagförslaget försvårar sexualupplysning i och med att de som arbetar med sexualupplysning ska ses som kriminella. Lagförslaget ska även förhindra läkarna att skriva recept på preventivmedel till personer under 18 år.

170 EU-parlamentiker ( varav 9 är svenska ) har krävt att Polen stoppar lagförslaget och omröstningen.

One comment

  1. Regeringspartiet har de två senaste mandatperioderna erhållit absolut majoritet i parlamentsvalen. Stödet för abort är generellt lågt bland polska kvinnor och om jag inte missminner mig stöder runt en tredjedel av den polska befolkningen de nya förslagen.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_Poland

    Att du och vissa andra svenska kvinnor förfasar sig över dessa förslag ändrar inte det faktum att Polen är en suverän nation och det polska folket har rätt att stifta de lagar som bäst överensstämmer med de egna värderingarna.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error: Content is protected !!