Betakaroten som kosttillskott ökar cancerrisken

SVT reder ut fem myter om cancerframkallande mat. Jag har redan tidigare skrivit om betakaroten som kosttillskott som ökar cancerrisken.

  1. Det finns inga entydiga belägg att socker i sig orsakar cancer. Men socker bidrar till övervikt och fetma som i sin tur är den tredje största orsaken till cancer.
  2. Sötningsmedel är cancerframkallande men då krävs det ett intag på 2400 lightläsk i burk varje dag för att komma upp till de farliga nivåerna.
  3. Akrylamid orsakar cancer i djurtester men det krävs stora mängder av ämnet för människor så risken bedöms som liten.
  4. Kombinationen av olika näringsämnen i morötter minskar risken för cancer men höga doser av betakaroten som kosttillskott kan öka risken för viss sorts cancer speciellt om du är en rökare.
  5. Processat kött som t ex skinka, korv och bacon har bevisats att öka risken för tjocktarmscancer.

Skärmklipp: svt.se

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *