Jag hittade ett spännande recept på köttbullar gjorda av veganfärs och med potatismjöl istället för ägg. Kul att man steker färsen innan rullning!
Vegoköttbullar
240 g sojafärs
1,5 dl ströbröd
1 gul lök
2 msk potatismjöl
2 dl havregrädde
1,5 msk grönsaksfond
1 msk kinesisk soja
Malet kryddpeppar
Salt och svartpeppar
Mjölkfri margarin till stekning
Finhacka löken. Stek den på medelvärme i en stor klick margarin tills den är mjuk och genomskinlig. Ha i färsen och kryddpepparn och låt steka med några minuter till. Blanda 1 dl grädde, fond och soja i en skål och slå över färsen. Låt vätskan koka in i några minuter tills färsen blandats rejält och fått en fin, inte för blöt konsistens.
Blanda 1 dl grädde, potatismjöl och ströbröd i en skål bredvid. Låt dra någon minut och ha därefter ner färsen i brödblandningen. Blanda rejält så att all brödmix har blandats ut och inga klumpar finns kvar. Smaka av med salt och peppar och se till att konsistensen på smeten är fast utan att bli torr genom att ha i mer ströbröd och/eller grädde eller vatten. Forma till små bullar som du steker först på ganska hög värme och därefter ganska länge på medelvärme i mycket margarin. Du vill både ge dem rejält med yta och se till att de blir genomstekta och ganska mycket vätska avdunstar från dem.
Originalreceptet hittar du här. Jag modifierade receptet lite.