Förändring börjar alltid med dig själv

Isabella Löwengrip beskriver i sitt blogginlägg hur hon får ihop barnveckorna inklusive hämta/lämna på dagis med jobbuppdragen som finns i allt fler länder.

Bild: isabellalowengrip.se

Idag står jag på scen i Oslo och imorgon lanseras Löwengrip på Stockmann i Helsingfors. Och jag hinner med förskolan i alla fall tack vare att vi bokar privatflyg.

Jag förstår att folk säkert blir upprörda, det är inte många 28 åriga kvinnor i världen med småbarn som bokar egna plan för att hinna hämta på dagis men å andra sidan, när har jag någonsin gjort som majoriteten? 

Hon är medveten om att inlägget kommer att väcka flera kommentarer om hur hon borde tänka på miljön och tänka på barnens kommande miljö. Vad de som kommenterar på bloggen borde göra är att istället för lägga så mycket tid på att skriva fruktlösa kommentarer på Isabellas blogg är att lyfta på blicken och se vad som händer i omvärlden. Som detta till exempel:

Bild: EPA/AOP

Ett fraktfartyg med över 2000 splitternya Audi- och Porschebilar började brinna för en vecka sedan och sedan sjönk till 4.6 kilometers djup i Biscayabukten utanför Frankrike.

Bild: EPA/AOP

Fartyget var lastat med 2200 ton tung extremt svavelhaltig brännolja som nu sprider sig med en fart på 30 kilometer per dag med en extrem påverkan på miljön. Inte bara vattnet och dess djur utan även luften smutsas ned av olyckan. Med lite otur har vi den svavelhaltiga röken över oss i Sverige med hjälp av vindar och regn. 

Bild: Wikipedia

Visste du att du är medfinansiär till de stora oljebolagens naturpåverkan?

Greenpeace skriver följande

Visste du att för varje timme som du arbetar så bidrar du till klimatförändringar och extremväder?

Det är nämligen så att de statliga pensionsfonderna använder våra gemensamma pensionspengar till att köpa klimatskadlig verksamhet såsom produktion av kol, olja och gas. De gör detta utan att fråga dig. Det är helt orimligt att vi genom våra pensionspengar tvingas äga sånt som driver på klimatförändringarna.

De svenska pensionsfonderna, AP 1-4, äger investeringar till ett värde av tretton miljarder i nära hälften av de 100 största klimatförstörande företagen i världen. De investerar i allt från klimatvärstingen Exxon Mobil, som systematiskt förnekat klimatförändringar, till svenska Lundin Petroleum som vill borra efter ny olja i Arktis.

Vi tycker det är helt bakvänt. Vill du också att dina pensionspengar ska vara en del av lösningen och arbeta för framtiden och inte det sånt som förstör planeten?

Uppmana de statliga pensionsfonderna att sluta investera i klimatskadlig verksamhet och istället investera i en hållbar framtid

Ge oss en pension vi kan njuta av utan att vi samtidigt förstör planeten.

Det går att börja påverka utan att göra av med så mycket energi på det alls. Det handlar om aktiva val helt enkelt.

Om flygets påverkan ligger dig närmast hjärtat så kan du exempelvis undvika följande:

-Snittblommor

-Exotiska frukter

-AliExpress, Wish, Amazon, FeedX, UPS t ex

-Flyg där tidsbesparing inte är meningsfull. T ex Arlanda -Göteborg

Viss mat. HÄR har jag gjort en lista varifrån den veganska färdigmaten kommer ifrån. Fraktas ofta med flyg.

Om du vill välja bort plast som är en oljeprodukt:

-Sugrör finns av metall med tillhörande liten borste.

-Köp kassar gjorda av sockerrör och papper

-Om du köper vatten och läsk i burk och flaska, panta dina burkar och flaskor. Även vissa blandsaftflaskor är det pant på. Jag håller inte med om att kranvatten är samma sak som flaskvatten. Det finns många allergiker som inte kan dricka kranvatten. Flaskvatten är dessutom renad en extra gång.

-Undvik kosmetika som innehåller vitolja, mineralolja och propylenglykol.

-Barnleksaker är ofta gjorda av plast. Böcker är gjorda av papper. Vilket väljer du?

Du kan påverka utsläppen genom att välja hur du tar dig fram i den dagliga trafiken.

-Om du kan välj bort bilen och samåk med andra kollektivt.

-Installera motorvärmare med timer om du har bilen kvar.

-Rätt olja i motorn enligt specifikationer från biltillverkare gör att partiklar som förbränns fångas av oljan för att restpartiklarna sedan hettas upp av katalysatorn .

-Reducerar ditt företag priset på åkkort hos t ex SL och SJ?

-Skypemöten är både tidseffektiva och miljövänliga

-Är det verkligen viktigt att åka iväg med bilen på lunchen? 

-En cykel är ett bra miljöalternativ till bilen.

Som sagt med enkla aktiva val går det att komma långt i sitt egna miljöarbete.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!