Privat Instagrambild hamnade på en chokladask i Kanada

P3 Nyheter rapporterar om Evelina som hittade en bild på sig själv på en förpackning av ett kanadensiskt lyxchokladmärke. En konstnär hade helt sonika målat av hennes Instagrambild och sålt sedan målningen vidare.

Evelina Norling scrollade i godan ro på Instagram, när hennes eget ansikte plötsligt stirrade tillbaka på henne. Det visade sig att en konstnär hade målat av en selfie som hon lagt upp för flera år sen. Nu användes målningen av ett kanadensiskt lyxchokladmärke.

”Hjärtat stannade till, jag var bara 17 år då och visste inte vad jag skulle göra. Jag skämdes och tänkte att det var mitt fel för att jag hade lagt ut bilden på internet”, säger Evelina.

 

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Evelina Norling scrollade i godan ro på Instagram, när hennes eget ansikte plötsligt stirrade tillbaka på henne. Det visade sig att en konstnär hade målat av en selfie som hon lagt upp för flera år sen. Nu användes målningen av ett kanadensiskt lyxchokladmärke. ? ”Hjärtat stannade till, jag var bara 17 år då och visste inte vad jag skulle göra. Jag skämdes och tänkte att det var mitt fel för att jag hade lagt ut bilden på internet”, säger Evelina. ? Catharina Ekdahl som är jurist på Patent- och registreringsverket menar att det är konstnären och företaget som har gjort fel. ? ”Även om det ‘bara är en selfie’ så äger Evelina rätten till sitt fotografi. Man får inte använda någon annans fotografi och skapa en nästan identisk kopia utan tillstånd. Det är olagligt att använda någon annans ansikte på en kommersiell produkt utan medgivande”, säger hon. ? Konstnären säger till P3 Nyheter att han inte visste att det kunde vara olagligt och att han inte menat något illa med sitt porträtt av Evelina. Chokladföretaget tycker å sin sida att de inte kan ta ansvar för varifrån konstnären har fått sin inspiration. ? Foto/illustration: Evelina Norling/James Knight

Ett inlägg delat av P3Nyheter (@p3nyheter)

”Hjälp de säljer mig som kakbox” skriver Evelina på Instagram.

Skärmklipp:@p3nyheter/ @evelinanorling

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error: Content is protected !!