Pontus Rasmusson avstängd från TikTok

21-årige Pontus Rasmusson, som har varit en stor TikTok-profil och som även har konton på Youtube och på Instagram, har nu blivit tillfälligt bannad från TikTok*.

”Upprepade brott mot communityregler” är orsaken till Pontus avstängning. Redan tidigare har Etiska rådet för betalteletjänster granskat Pontus Rasmussons företag angående anmälningar som har inkommit mot hans företag.

Barn lockades att ringa in på hans telefonnummer som var kopplad till TikTok med löfte om att han skulle prata med dem ett par sekunder. I verkligheten kostade samtalet 9,90 oavsett om samtalet kom fram eller ej.

Den aktuella appen TikTok har en åldersgräns på 13 år men i praktiken är många användare yngre än så. Rådet har tagit del av ett längre klipp av den aktuella utsändningen och det framgår av de inringande att det är uppenbart att de som tar del av sändningen är mycket unga.

Rådet har tagit del av marknadsföringen av den i ärendet aktuella tjänsten och det framkommer att programledaren inte informerar att det endast är ett fåtal samtal som släpps fram till själva utsändningen och att varje samtal ändå debiteras med 9.90 kronor.

Överträdelserna av god etik är så omfattande och allvarliga att Rådet finner det motiverat att abonnemangsavtalet för företaget Studio Universes betalteletjänst på det aktuella numret, 099-14209, tills vidare ska upphöra att gälla.

Pontus Rasmusson fortsätter att lura barn på olika sätt. I hans senaste Youtubevideo lovar han att  lotta ut en ny iPhone men då måste man följa och gilla kontot och följa honom på Instagram. För att se hans nyfärgade rosa hår måste man följa hans Instagramkonto som är satt som privat.  

*Liten uppdatering bara; Pontus Rasmusson är inte längre blockerad från TikTok, oklart varför, så det är full fart på honom igen. 

Alla screenshots: pontusrasmusson/youtube, clueenews/youtube

READ MORE: Youtube closes Pontus Rasmusson´s channel

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *