Misslisibell friad av Reklamombudsmannen

Misslisibell blev anmäld  i höstas till Reklamombudsmannen som skriver

Enligt anmälaren visar Lisa Jonsson upp en bok som hon har ekonomisk vinning av utan att reklammarkera varken i rubriken, videon, eller inforutan under klippet. Det gör att många kan misstolka detta som icke-reklam, speciellt då Lisa Jonsson riktar sig till en yngre publik.

 

Reklamombudsmannen väljer dock att fria Misslisibell enligt denna bedömning

Vid bedömningen av om videon i de delar som berör boken är tillräckligt tydlig även med beaktande av att målgruppen är barn och unga, konstaterar nämnden att Misslisibell aldrig i och för sig uttryckligen, i tillhörande beskrivning eller titel tydliggör att delar av videon utgör reklam.

Av sammanhanget får dock en genomsnitts­kon­sument, även om denne är minder­årig, en klar uppfattning om att Misslissibell ska tala om sin nya bok i videon redan i början av filmen.

Nämnden finner också att det tydligt framgår att hon också är författare till boken och att målgruppen därmed förstår att hon har ekonomisk vinning av att sälja boken. Nämnden finner därför att de delar i videon som berör boken med tillräcklig tydlighet kan identifieras som reklam för boken.

De delar av videon som är reklam för boken strider därmed inte mot artikel 9 i ICC:s regler.

Boken som det handlar om heterNi vann aldrig : så tog jag mig levande genom högstadiet” och den har skrivits av Lisa tillsammans med Pernilla Karlsson.

Bokus beskriver boken så här

En berörande och viktig bok om mobbning, utsatthet och att inte få vara den man är.

“Av någon anledning har folk alltid haft svårt för mig.” För den som följer Misslisibell på Youtube eller Instagram kan det tyckas vara ett konstigt uttalande. I sociala medier syns ju en glad och sprallig tjej som sorglöst berättar om allt från smink till godis och sin kärlek till hästar. Men det man inte ser på ytan är det som har präglat Lisa Jonssons liv allra mest, det som gjorde hennes vardag till en plåga under hela högstadiet.

För Lisa var skolan rena helvetet. Ju mer populär hon blev på Youtube, desto värre blev det i vardagen. Utfrysning, skitsnack och näthat blev en daglig verklighet när vännerna plötsligt vände henne ryggen. Det gick så långt att hon fick byta skola – men även där blev det problem. Här berättar Lisa om sin erfarenhet av mobbning och dess konsekvenser, och om hur fansen blev räddningen när allt annat brast.

 

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *