Smaksinnet försvinner vid Corona – Men det kommer faktiskt tillbaka

Jag var lindrigt sjuk i Coronavirus tidigare och jag mådde som allra sämst den 18 mars. Då skrev jag i det här inlägget om att jag inte kände smaken av maten som jag hade ätit och jag kände inte hur en apelsin doftade. Men att jag ändå kände doften av min kokostvål när jag tryckte näsan mot mina nytvättade händer. Jag kan säga att det var tråkigt att dricka kaffe eftersom jag likaväl kunde ha druckit varmt vatten. Det smakade ju inget.

Att tappa smak och lukt skrevs det tidigt om i samband med Corona och det var ju en tysk forskare som hade intervjuat 100 insjuknade personer varav två tredjedelar hade dessa symptom. Jag hittade artikeln som handlade om detta när jag googlade symptom för Corona. SVT har nu skrivit en artikel om dessa symptom och i den gissar de att smaksinnet kommer tillbaka efter ett par veckor. I mitt fall började maten smaka efter ca fyra dagar. Man blir alltså inte snuvig eller täppt i näsan av Corona, i vilket fall blev jag inte det, utan smaksinnet försvinner ändå. Så här skrev SVT HÄR 

Ett flertal experter har nu lyft frågan om luktbortfall skulle kunna vara ett sätt att identifiera de patienter som inte har några andra symptom på coronasmitta.

Anosmi, ”luktblindhet”, som ENT UK skriver om, innebär att man förlorar förmågan att känna en eller fler dofter. Det kan vara permanent eller tillfälligt.

Det är ännu för tidigt att veta om och när luktförmågan kommer tillbaka efter infektionen, men det finns rapporter som tyder på att coronasmittade kan känna dofter igen efter några veckor.

Idag är jag glad över det beslutet som jag tog den 15 oktober 2008. Då slutade jag nämligen att röka och med tanke på att Corona slår hårt ner på dem med många ace-2-receptorer i kroppen var det ett klokt beslut. Det vill säga män har mer av detta enzym än kvinnor och rökare får mer av det oavsett kön.

Sedan undrar jag vad läkemedelsföretaget Roche gör för att svenskar som vill det ska kunna testas. Det är nämligen deras tester som används och som inte tillverkas i tillräcklig mängd. Vilket gör att statistiken blir missvisande och mörkertalet är stort i Sverige. Redan för två veckor sedan visste de om problemet enligt Expressen. I Syd-Korea har fyra olika företag fått en licens att ta fram provtagningsutrustning vilket har medfört att landet har kunnat testa folk på löpande band.

27 reaktioner på ”Smaksinnet försvinner vid Corona – Men det kommer faktiskt tillbaka”

  1. Jag har varit helt utan lukt och smak i över en vecka och nedsatt nu i över 4 och en halv veckor?…. Känner vissa smaker lite och vissa inte alls. Undrar också om det är normalt…

  2. Hej!
   Samma är på dag 23 och i första 2 veckorna kände jag inget dvs inte ens salt surt eller sött, bara konsistenser, varmt och kallt.
   Nu på dag 23 LITE tillbaka men spektrat av en doft eller smak inte detsamma. Ha tålamod det kan ta tid även veckor, detta virus har jag förstått sätter sig hårdare på den sensoriska delen av nervsystemet men tips är att doftträna läste jag någonstans. Sniffa på starkare saker och samtidigt minns hur det luktar. Jag kan somsagt trösta med att det kommer tillbaka tar bara längre tid, allt gott och krya på dig! Mvh Jenny

 1. Jag haft luktbortfall sedan Påsk nu, dvs snart 3 månader. Tråkigt! Men det känns lugnare när jag läser att jag inte är ensam. Hoppas att snart får vi känna återigen dofter på mat, parfym och även vidriga saker ))) hehe

 2. Jag fick också ett totalt lukt- och smakbortfall pga Corona i slutet på mars. Än idag är det inte helt återställt för mig heller! Känns som att lukt och smaksinnet typ kom tillbaka med ca 30-40%, det är bra vissa typer av dofter jag kan känna men har svårt att identifiera exakt. Väldigt tråkigt! Hoppas fortfarande på att det så småningom kommer tillbaka helt.

  1. TIPS!
   Doft och smakträna! Lukta på starka saker och MINNS hur de luktar läste jag någonstans, man tränar sensoriska systemet känna igen. Kan ta månader eller veckor ge inte upp! Hade svår Covid19 i 3 veckor med astma och andnindsvårigheter, påverkan på nervsystem mm. Min lukt och smak 40-50% tillbaka och håller med om att svårt identifiera ibland. Laxen i ugnen luktade inget men citronerna. så somsagt LUKT OCH SMAKTRÄNA och tänk i minnet hur det brukade smaka. Jag gör så iaf och ser om funkar på lång sikt , ta hand om dig 🙂 Jenny

  2. Det är samma för mig. Tappade doft och smak i mitten på maj…
   Kanske Har fått tillbaka ca 40%. Upptäckt att kaffe luktar fruktansvärt surt när inte alla dofter kan upplevas och att jag (tack och lov, inte kännes av när familjen släpper väder! 😉

 3. Snart 11 veckor… första två veckorna helt utan smak och lukt, sedan kom det gradvis tillbaka till ca 30-40%. Nu sedan några dagar har jag tappat i stort sett all smak igen och mycket av lukten

 4. Hej
  Är testad positiv för Covid 19. Har antikroppar. Har varit utan lukt och smak sedan början av mars. Även en metalldoft kommer och spökar då och då. Rödvin och rödlök är förfärligt. Har gått med i en grupp som heter Abscent.UK.

  Doftträna 2/ggr/dagen rekommenderas starkt av professorer och andra kunniga. Det går att köpa doftkit från UK. Covid-19 Smell and Taste Loss heter gruppen på FB. Där skriver många om deras upplevelser och problem. Finns också Skype-möten att delta i. Jag kan känna mer doft än jag känner smak tyvärr. Första tuggan känner jag tex korv men sedan försvinner smaken efterhand. Vill gärna bli friskt igen. Vi får hoppas på det bästa 🙂

  1. tack för tipset om fb-grubben. Jag har inte haft doft eller smak på 5 månader och börjar tappa hoppet…. känns skönt att se att man inte är ensam om detta iaf.

   Allt gott 🙂

 5. Hade ovanligt bra lukt och smak kvällen innan och vaknade upp nästa morgon och allt var borta. Har som många andra fått tillbaka 30-40 %. Varit borta i 6 veckor nu, men då förstår jag att det kan vara ett tag kvar. Vi får hoppas på det bästa =)

 6. Är det någon här som haft smak/luktbortfall men efter det kommit tillbaka upplever att vissa saker inte luktar/smakar som det brukade längre?
  T ex Dove’s kroppstvål med gurka etc luktar jättekonstigt, inte direkt äckligt, men inte så som jag kommer ihåg den.
  Även kokt ägg smakar halvmetalliskt/batteri?
  Chips med sour cream-smak smakar tvål :/ går inte alls att äta. Har inte så jättestor inverkan på mitt liv men ändå.
  Det är det jag har upptäckt hittills. Jättemärkligt

 7. Jag är inne på 5 månader av doftbortfall. Först 100 % men efter ett par månader kom lite smak tillbaka. Känner vissa kraftiga smaker men har inget mellanregister. Däremot lukter känner jag bara bensin och övermogna jordgubbar. Det är väldigt väldigt tomt utan luktsinne tycker jag.

 8. Tack för att ni delar med Er!
  Var helt utan smak och doft en dryg vecka med start 13 mars.
  Har nu viss smak men oftast bara första tuggan. Kan urskilja sött salt osv. MEN några gånger har det glimmat till och blivit normala smaker=Lycka!
  Jag upplever att starka dofter luktar likadant, luktar starkt illa. Vet inte om det är nagellack tandkräm vitlök eller handsprit, tur att man har någon att fråga..
  Har känt doft av duschcreme och liknande produkter länge.
  Vissa dofter har ”fastnat” i näsan i dagar tex svett, vinäger och matos Mycket besvärligt.
  Plötsligt smakar juice och rosévin märkligt sött utan annan smak, ej värt att dricka. Iskallt vatten är gott.
  Vi fortsätter träna doftnerven och håller hoppet uppe/Marie

 9. Åh nu är jag inne på dag 3 utan att känna någon doft och smak , får verkligen panik och är rädd att jag inte kommer få tillbaka det. Kan ni snälla uppdatera mig hur det har gått för er andra? Har någon fått tillbaka smaken efter några dagar eller har det gått flera veckor/månader för alla?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *