Smaksinnet försvinner vid Corona – Men det kommer faktiskt tillbaka

Annons

Jag var lindrigt sjuk i Coronavirus tidigare och jag mådde som allra sämst den 18 mars. Då skrev jag i det här inlägget om att jag inte kände smaken av maten som jag hade ätit och jag kände inte hur en apelsin doftade. Men att jag ändå kände doften av min kokostvål när jag tryckte näsan mot mina nytvättade händer. Jag kan säga att det var tråkigt att dricka kaffe eftersom jag likaväl kunde ha druckit varmt vatten. Det smakade ju inget.

Att tappa smak och lukt skrevs det tidigt om i samband med Corona och det var ju en tysk forskare som hade intervjuat 100 insjuknade personer varav två tredjedelar hade dessa symptom. Jag hittade artikeln som handlade om detta när jag googlade symptom för Corona. SVT har nu skrivit en artikel om dessa symptom och i den gissar de att smaksinnet kommer tillbaka efter ett par veckor. I mitt fall började maten smaka efter ca fyra dagar. Man blir alltså inte snuvig eller täppt i näsan av Corona, i vilket fall blev jag inte det, utan smaksinnet försvinner ändå. Så här skrev SVT HÄR 

Ett flertal experter har nu lyft frågan om luktbortfall skulle kunna vara ett sätt att identifiera de patienter som inte har några andra symptom på coronasmitta.

Anosmi, ”luktblindhet”, som ENT UK skriver om, innebär att man förlorar förmågan att känna en eller fler dofter. Det kan vara permanent eller tillfälligt.

Det är ännu för tidigt att veta om och när luktförmågan kommer tillbaka efter infektionen, men det finns rapporter som tyder på att coronasmittade kan känna dofter igen efter några veckor.

Idag är jag glad över det beslutet som jag tog den 15 oktober 2008. Då slutade jag nämligen att röka och med tanke på att Corona slår hårt ner på dem med många ace-2-receptorer i kroppen var det ett klokt beslut. Det vill säga män har mer av detta enzym än kvinnor och rökare får mer av det oavsett kön.

Sedan undrar jag vad läkemedelsföretaget Roche gör för att svenskar som vill det ska kunna testas. Det är nämligen deras tester som används och som inte tillverkas i tillräcklig mängd. Vilket gör att statistiken blir missvisande och mörkertalet är stort i Sverige. Redan för två veckor sedan visste de om problemet enligt Expressen. I Syd-Korea har fyra olika företag fått en licens att ta fram provtagningsutrustning vilket har medfört att landet har kunnat testa folk på löpande band.

56 reaktioner på ”Smaksinnet försvinner vid Corona – Men det kommer faktiskt tillbaka”

  1. Jag har varit helt utan lukt och smak i över en vecka och nedsatt nu i över 4 och en halv veckor?…. Känner vissa smaker lite och vissa inte alls. Undrar också om det är normalt…

  2. Hej!
   Samma är på dag 23 och i första 2 veckorna kände jag inget dvs inte ens salt surt eller sött, bara konsistenser, varmt och kallt.
   Nu på dag 23 LITE tillbaka men spektrat av en doft eller smak inte detsamma. Ha tålamod det kan ta tid även veckor, detta virus har jag förstått sätter sig hårdare på den sensoriska delen av nervsystemet men tips är att doftträna läste jag någonstans. Sniffa på starkare saker och samtidigt minns hur det luktar. Jag kan somsagt trösta med att det kommer tillbaka tar bara längre tid, allt gott och krya på dig! Mvh Jenny

 1. Annons
 2. Jag haft luktbortfall sedan Påsk nu, dvs snart 3 månader. Tråkigt! Men det känns lugnare när jag läser att jag inte är ensam. Hoppas att snart får vi känna återigen dofter på mat, parfym och även vidriga saker ))) hehe

 3. Jag fick också ett totalt lukt- och smakbortfall pga Corona i slutet på mars. Än idag är det inte helt återställt för mig heller! Känns som att lukt och smaksinnet typ kom tillbaka med ca 30-40%, det är bra vissa typer av dofter jag kan känna men har svårt att identifiera exakt. Väldigt tråkigt! Hoppas fortfarande på att det så småningom kommer tillbaka helt.

  1. TIPS!
   Doft och smakträna! Lukta på starka saker och MINNS hur de luktar läste jag någonstans, man tränar sensoriska systemet känna igen. Kan ta månader eller veckor ge inte upp! Hade svår Covid19 i 3 veckor med astma och andnindsvårigheter, påverkan på nervsystem mm. Min lukt och smak 40-50% tillbaka och håller med om att svårt identifiera ibland. Laxen i ugnen luktade inget men citronerna. så somsagt LUKT OCH SMAKTRÄNA och tänk i minnet hur det brukade smaka. Jag gör så iaf och ser om funkar på lång sikt , ta hand om dig 🙂 Jenny

  2. Det är samma för mig. Tappade doft och smak i mitten på maj…
   Kanske Har fått tillbaka ca 40%. Upptäckt att kaffe luktar fruktansvärt surt när inte alla dofter kan upplevas och att jag (tack och lov, inte kännes av när familjen släpper väder! 😉

 4. Snart 11 veckor… första två veckorna helt utan smak och lukt, sedan kom det gradvis tillbaka till ca 30-40%. Nu sedan några dagar har jag tappat i stort sett all smak igen och mycket av lukten

 5. Annons
 6. Hej
  Är testad positiv för Covid 19. Har antikroppar. Har varit utan lukt och smak sedan början av mars. Även en metalldoft kommer och spökar då och då. Rödvin och rödlök är förfärligt. Har gått med i en grupp som heter Abscent.UK.

  Doftträna 2/ggr/dagen rekommenderas starkt av professorer och andra kunniga. Det går att köpa doftkit från UK. Covid-19 Smell and Taste Loss heter gruppen på FB. Där skriver många om deras upplevelser och problem. Finns också Skype-möten att delta i. Jag kan känna mer doft än jag känner smak tyvärr. Första tuggan känner jag tex korv men sedan försvinner smaken efterhand. Vill gärna bli friskt igen. Vi får hoppas på det bästa 🙂

  1. tack för tipset om fb-grubben. Jag har inte haft doft eller smak på 5 månader och börjar tappa hoppet…. känns skönt att se att man inte är ensam om detta iaf.

   Allt gott 🙂

 7. Hade ovanligt bra lukt och smak kvällen innan och vaknade upp nästa morgon och allt var borta. Har som många andra fått tillbaka 30-40 %. Varit borta i 6 veckor nu, men då förstår jag att det kan vara ett tag kvar. Vi får hoppas på det bästa =)

 8. Är det någon här som haft smak/luktbortfall men efter det kommit tillbaka upplever att vissa saker inte luktar/smakar som det brukade längre?
  T ex Dove’s kroppstvål med gurka etc luktar jättekonstigt, inte direkt äckligt, men inte så som jag kommer ihåg den.
  Även kokt ägg smakar halvmetalliskt/batteri?
  Chips med sour cream-smak smakar tvål :/ går inte alls att äta. Har inte så jättestor inverkan på mitt liv men ändå.
  Det är det jag har upptäckt hittills. Jättemärkligt

  1. Åt chips igår och de smakade diskmedel. Höll på att spy av falukorven även av små bitar bacon som båda smakar ruttet/härsket. Plus min avföring som luktar fruktansvärt illa. Har bokat tid för provtagning på måndag.

 9. Jag är inne på 5 månader av doftbortfall. Först 100 % men efter ett par månader kom lite smak tillbaka. Känner vissa kraftiga smaker men har inget mellanregister. Däremot lukter känner jag bara bensin och övermogna jordgubbar. Det är väldigt väldigt tomt utan luktsinne tycker jag.

 10. Annons
 11. Tack för att ni delar med Er!
  Var helt utan smak och doft en dryg vecka med start 13 mars.
  Har nu viss smak men oftast bara första tuggan. Kan urskilja sött salt osv. MEN några gånger har det glimmat till och blivit normala smaker=Lycka!
  Jag upplever att starka dofter luktar likadant, luktar starkt illa. Vet inte om det är nagellack tandkräm vitlök eller handsprit, tur att man har någon att fråga..
  Har känt doft av duschcreme och liknande produkter länge.
  Vissa dofter har ”fastnat” i näsan i dagar tex svett, vinäger och matos Mycket besvärligt.
  Plötsligt smakar juice och rosévin märkligt sött utan annan smak, ej värt att dricka. Iskallt vatten är gott.
  Vi fortsätter träna doftnerven och håller hoppet uppe/Marie

 12. Åh nu är jag inne på dag 3 utan att känna någon doft och smak , får verkligen panik och är rädd att jag inte kommer få tillbaka det. Kan ni snälla uppdatera mig hur det har gått för er andra? Har någon fått tillbaka smaken efter några dagar eller har det gått flera veckor/månader för alla?

  1. Hej alla där ute med lukt/smakbortfall. Jag testade mig för Corona igår efter att fått en del symtom och att inte kunna känna smaker och lukter är ett riktigt helvete. Aptiten är inte som den var innan jag tappa smak/lukten. Jag hoppas verkligen att jag får tillbaka den snart. Lider av att inte kunna leva som vanligt pga detta. Men skönt att veta att man inte är den ända som drabbats av det. Krya på er!

 13. Hade corona i maj, tappade lukt o smaksinne, har fortfarande antikroppar men något är fel.
  Känner ibland en konstig lukt/smak
  av metall, beska, rök eller liknande,
  otroligt irriterande

  1. Hej. Hade covid 19 i maj men då fick jag inget lukt o smakbortfall , men sen blev jag sjuk i augusti då fick jag smak o luktbortfall fast jag inte hade covid 19 o augusti. Har inte fått tillbaka något. Känner bara att allt luktar metall och avgaser o smak är bara salt sött och beskt

 14. har varit utan smak och lukt helt i början, kom tillbaks NÅGOT efter en månad men är nu inne på månad 3 och det är sämre igen? kan typ känna lukten av oregano svagt men annars luktar allt likadant.. en doft jag aldrig känt förut.. typ nån kemikalie

 15. Annons
 16. Tappade först smak och lukt helt i mars sen kom de tbx och sen i Juli tappade jag smak och lukt igen och sen dess har all mat smakat väldigt konstigt, typ lite unket? En väldig äcklig smak iaf. All frukt eller juice eller liknande smakar också samma, typ tvål? Nån som känner igen att allt smakar illa? Kan inte känna smak på iprencip någonting och inte heller lukt på parfymer eller så😫

 17. Brigitte Stallknecht

  Jag fick en mycket lindrig släng av corona i slutet av augusti och den första september förlorade jag lukt- och smakkänsla. Mitt blodtest visade att jag har fått antikroppar mot covid-19. Fortfarande – idag den 16 oktober – saknar jag lukt- och smakförmåga. Kan jag göra något så att min smak kommer tillbaka?

 18. Jag andas in ånga varje dag från kokhett vatten med ecucalyptusolja och en handduk över huvudet. Det hjälper mot slem i luftrören och bihålorna. Jag använder även en saltpipa jag andas i som löser upp slem i luftvägarna. Köp en salt inhalator eller saltpipa.

  1. Har du helt bortfall av smak och lukt ?Nästäppa ? Hjälper din kur ? Lite intressant att veta. Själv har jag noll smak och lukt,
   men är samtidigt väldigt tät.

 19. Jag blev förkyld den 17/10 o visade positiv i Corona.Haft milda symtom men tappade helt lukt o smak.Nu ca en vecka senare börjar jag känna svag förnimmelse av smak o lukt.Ketchup och choklad känner jag igen.Hoppas det blir som vanligt.

 20. Jag blev sjuk förra veckan på torsdagen. Feber halsont och hosta. Tandkrämen smakade plötsligt annorlunda men tänkte inte så mycket på det. I lördags försvann både smak och lukt. Jag har en inre panik över att inte kunna känna varken smak eller lukt. Känns oerhört frustrerande. Hoppas innerligt att både lukt och smak kommer tillbaka snart, saknar det otroligt mycket. Men blir än oroligare när jag läser att många av er som drabbats av samma har haft det i månader.

  1. Hej Sara!
   Har väldigt lik upplevelse som du beskrev.
   Insjuknade torsdag med hosta, lite halsont och låg feber. På fredagskvällen tyckte jag tandkrämen smakade skumt för att vakna på lördag helt utan lukt/smak.
   Hur har det utvecklat sig för dig?
   //Matte

 21. Annons
 22. Hej
  Jag har en märklig metallisk upplevelse (inte en lukt direkt) som sitter långt bak i näsan som känns även när jag inte andas. Känner någon igen sig?
  Den kommer och går lite då och då, men har funnits där i några veckor. I övrigt normal smak och lukt.
  Har inte testat mig för något.
  Mvh
  Malin

 23. Mina covid symptom har varit lättare förkylning. Ingen feber inte direkt hostig. Och när snuvan försvann började jag få en konstig smak i munnen som sitter i dygnet runt. Är inne på dag två med konstig smak. Sitter som en film över alla slemhinnor. Har även fått nackspärr nu med ont i musklerna. Men det kanske inte har med covid att göra.

 24. Jag har tappat smak och lukt efter covid. men nu efter fyra veckor är mitt luktsinne bättre en smaken! Men är det någon som varit utan smak och lukt länge som nu har fått den tillbaka?

 25. Är så glad att jag hittade denna sidan!!
  Jag blev sjuk (förkyld och hängig) runt påsk. Smak och lukt fungerade till 50% men blev bättre och helt återställt.
  Helt plötsligt en dag i somras så kände jag en konstig lukt, typ sött avlopp/fisk.. Sedan den dagen har den lukten förföljt mig överallt, både inne och ute. Har kommit fram till att allt som har ett surt ph-värde smakar/luktar annorlunda. Kan inte äta apelsin eller ngt med citrus, allt schampo och parfymer luktar likadant(som gilette raklödder typ) nydiskad disk luktar söt fisk etc etc.. Såå trött på mitt smak och luktsinne nu!! Någon mer som förstår och upplever samma? Alla jag berättat för förstår inte, för dom känner inte den lukt jag känner..

  1. Hej…
   Jag könner oxå av en konstig besk smak i munnen sedan 2 veckor.. ibland mer och ibland mindre…känner ingen konstig lukt. Hade corona 6/11.

 26. Jag tappade smak och luktsinne den 11 december och tog test samma dag. Jag hade covid-19. Jag blev snabbt väldigt dålig där jag hade värk i ryggen som tydligen berodde på ömmande lungor. Sen en ordentlig trötthet. Bara vaken korta stunder. Idag har värken försvunnit. Är trött fortfarande och sover stora delar av dagen än. Smak och lukt är helt borta än. Kan känna av salt, sött och surt typ. Det har bara gått knappt en vecka utan doft och smak och jag är redan deprimerad. Jag som är en stor matälskare. Hoppas få tillbaka den snart.

 27. Annons
 28. Mycket intressant sida. Fick ytterst svaga förkylningssymptom i förrgår(14/12 ). började känna en svag metallisk smak i munnen/gommen igår, svårt att säga om smaken är nedsatt ännu, och det känns konstigt i lungorna. har nyst av och till i fyra, fem dagar, känner mig irriterad och lite trött. Ska testa mig i morgon.

 29. Hej!
  Hade corona 6/11.fick lätta symtom med nästöppa, lätt feber, hosta och smak o doftbortfall som kom tillbaka efter 1 vecka. Nu har jag fått besk smak på tungan och mår illa av detta …någon annan som känner så här?

 30. Tjena!

  Läste enbart negativa kommentarer angående smak och lukt här inne så vill ge lite hopp trotts allt. Fick Corona för 6 dagar sedan tappade enbart lukt smak och fick ont i benen, dock tappade jag båda två helt. Idag 6 dagar efter jag blev sjuk är både min smak och lukt nästan helt återställda, skulle säga 80-90% är tillbaka, så finns lite hopps hoppas innerligt det löser sig för allihopa! Trevlig helg!

 31. Hej
  Hade covid i oktober, lindrigt sjuk med feber o huvudvärk. Tappade lukt o smak. Började få tillbaka lite lukt o smak men efter 3 månader plötsligt så har jag en konstant lukt i näsan som av ”cigarettrök ”.
  Otroligt jobbigt! Försöker göra dofttest varje dag har testat nässpray typ nasonex… hjälper sådär. Någon som känner igen sig o/ eller har tips!
  Trevlig helg!

 32. Tappade lukt och smak i Oktober. Började känna lite smak och lukt av vissa saker i December, tack o lov innefatta det glögg och pepparkakor, väldigt svagt men tacksam för det lilla. Man blir överlycklig så fort man känner minsta lilla av något. Har dock en doft som inte går att beskriva, en smått brännande doft som ofta tar över om jag börjar lukta på något.
  Jag är trots allt lycklig över att känna vissa saker, det innebär ju att det inte är helt kört. Men det är otroligt trist, framförallt att laga mat, så säger familjen att det smaklöst eftersom man inte kan smaka av.

 33. Annons
 34. Tappade lukt o smak för ca 3,5 veckor sedan! Nu upplever jag att jag känner dofter (altså kaffe, sköljmedel, tvål, dushcreme) men smaken är inte där. Kan känna smaken vid första tuggan eller klunken, sen försvinner det.
  På helgerna är det enormt frustrerande och deprimerande. På vardagarna när man är upptagen av jobb o barn o vardagslivet så glömmer man bort det lite.
  Mannen tappade också all lukt o smak men har fått tillbaka betydligt mer än jag.
  Alla barnen fick också corona varav mellandottern fått försämrat smaksinne men känner alla dofter

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *