Gammalt smink eller bara lång hållbarhet

Margareta Grääs, som varje år öppnar massvis med julkalendrar som innehåller skönhetsprodukter, öppnade sin 99nde kalender för i år. Det var en NordicFeels Make Up Guru adventskalender som såldes slut på en gång. Men efter att ha släppt sin Youtubevideo så har hon via Instagram fått indikationer på att vissa av produkterna har varit av gammalt datum.

Alltså jag spelade in denna tidigare idag ohc tycker att kalendern är HELT ok, speciellt för priset. Men jag ser nu att flera öppnat på instagram och fått gamla produkter etc. Det är under all kritik. Jag ska maila Nordicfeel och ifrågasätta. Men jag rekommenderar även människor som köpt kalendern för december att kolla denna video samt undersöka sitt innehåll. Gammal kosmetika kan vara farligt.

Exempelvis så ska instagramkontot soindelaskin ha fått ett läppstift från Isadora tillverkad 45 månader sedan i sin kalender. Hon var en av de som taggade Margareta.

Det är att svårt kolla datummärkning på skönhetsprodukter även om man skulle stå i en butik. Men man kan kontrollera batchnummer bland annat på den här sidan. Det finns även en app som kan hittas här.

Cosmetics Europe skriver att alla skönhetsprodukter som har en livslängd  k o r t a r e  än 30 månader måste visa ett bäst-före-datum. Detta kan visas genom ett timglas efterföljd av ett datum. Produkter som har en livslängd  l ä n g r e  än 30 månader ska visa en tid där produkten fortfarande är i bra skick efter att den har öppnats och använts för första gången. En symbol med en öppnad burk med siffror följt av M som står för månad. T ex 24M står för 24 månader efter att förpackningen har öppnats för första gången. Aerosoler, parfymer och singelpack behöver inte märkas. Det ska även finnas ett referensnummer (batchnummer) som underlättar produktidentifikationen.

Så läppstiftet från Isadora har en livslängd längre en 30 månader(eftersom det finns en bild på en burk) och ska inte längre användas efter 12 månader (12M) efter att produkten har använts för första gången. 

För parfymer kan livslängden vara 5 år i oöppnad förpackning, hudvård ca 3 år, mascara 3 år och övrig smink och puder 3-5 år om inget annat anges. En öppnad mascara ska kasseras efter 6 månader.

EDIT

Nordicfeel har svarat till Instagramkontot soindelaskin som mailade företaget. Nordicfeel kommer att ge pengarna tillbaka till alla som har köpt den aktuella kalendern. Och som det står i bilden så får alla de aktuella kunderna ett mail av Nordicfeel men att pengarna betalas tillbaka automatiskt.

Bra jobbat Soin de la skin och kanon service till kunderna Nordicfeel! Vilket kap alla som köpte denna kalender gjorde, då de flesta av dessa produkter var det inget fel på!

Alla screenshots: youtube/margaretagraas, instagram/margaretagraas, instagram/soindelaskin, cosmeticseurope

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error: Content is protected !!