Kavats anställda kan inte leva på sin lön

I SVT reportaget ”Barnskofabriken” får vi tittare veta att Kavat har fått biståndspengar och ökat sin omsättning.

Kavat fick nästan 700 000 kronor i biståndspengar från Sida för att överföra ”svenska arbetssätt vad gäller arbetsetik och arbetsmiljö”. Sedan starten i Bosnien har Skofabriken Kavats omsättning ökat från 34 miljoner kronor till 130 miljoner kronor, före pandemin.

De anställda i den svenskägda fabriken kan dessvärre inte leva på sin lön.

Grundlönen för en arbetare på Kavats fabrik är runt 2 500 kronor brutto i månaden. Den första lördagen i månaden jobbar de alltid. Arbetarna har minst 19 övertidstimmar per månad, enligt de lönespecifikationer som Uppdrag granskning tagit del av. Då kan en arbetare komma upp i en nettolön på 3000 kronor i månaden.

Enligt bosniska fackföreningsrörelsen för textil, läder och gummi behöver en familj, med två vuxna och två barn, tjäna minst 12 000 kronor i månaden för att klara sig. 

Kavat försvarar sig med att arbetarna också får en ersättning för en varm måltid om dagen, och för transporter i bussar till och från arbetet.

Som så ofta har även Kavat marknadsförts av en influencer och i detta fall har denna influencer även suttit i Kavats styrelse. Cecilia Blankens har gjort samarbeten med Kavat och även varit deras kreativa rådgivare.

”Kavats värdering om kvalitét och hållbarhet ligger helt i linje med mina egna värderingar” sade Cecilia Blankens när hon tog plats i Kavats styrelse.

Cecilia Blankens satt i Kavats styrelse tills hon gick över till egen regi med sitt skomärke och då berättade Kavats vd Magnus Ericsson att ”Vi skiljs i bästa samförstånd och vi önskar Cecilia stort lycka till”.

”Barnskofabriken” visas nu på SVT Play.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error: Content is protected !!