RO fäller Peg Parnevik men avvisar anmälan mot Isabella Löwengrip

Reklamombudsmannen (RO) har fällt Peg Parneviks Instagraminlägg om Always och avvisat en anmälan mot Isabella Löwengrip och Ubereats.

Isabella Löwengrip blev anmäld till RO för ett blogginlägg där hon berättade att Ubereats levererade maten till henne. Det skrev jag om i detta inlägg

Reklamombudsmannen har nu avvisat anmälan och Ubereats berättar att företaget har inget samarbete med Isabella utan hennes hemmateam hörde av sig självmant då kocken i Löwengrips hus var ledig. Och företaget fortsätter med att berätta följande:

Eftersom Isabella är ett fan av Uber Eats, gick man med på att – som en gest – ordna leverans av mat under den veckan, medan de relevanta restaurangerna enats om att tillhandahålla maten utan kostnad. Inga avtal har gjorts om några blogginlägg på Isabellas hemsida och bloggposten på isabellalowengrip.se publicerades därmed på frivillig basis, utan att främja produkter eller påverka konsumentbeteende.

För det andra producerades inte bloggposten av eller på uppdrag av Uber. Eftersom detta blogginlägg inte producerades av eller på uppdrag av Uber kunde inte Uber avse att bloggposten skulle marknadsföra produkter eller påverka något konsumentbeteende.

Peg Parneviks Instagraminlägg fälldes av Reklamombudsmannen då annonsen var inkorrekt märkt under en tid då anmälan gjordes. Annonsören berättar bland annat detta i sitt svar till RO.

Avseende publiceringens utformning kan det konstateras att den hela tiden innehöll reklammärkning. Enligt uppgift från influencern fanns vid tidpunkten för publicering texten ”I samarbete med Always” längst ner i inlägget men influencern justerade och flyttade upp texten ”I annonssamarbete med Always” högst upp i publiceringen redan några timmar efter publiceringen, det vill säga, det är sannolikt endast en begränsad del av influencerns följare som faktisk sett inlägget i samma utformning som anmälaren.   

Skärmbild: @pegparnevik

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *